A fiatalkorú tanulók többsége oltás nélkül tér vissza az iskolába

Az iskolások alig több mint harmada rendelkezhet oltással.

2021. augusztus 28., 08:31

Szerző:

Szeptemberben mintegy másfél millió iskolás és óvodás gyermek kezdheti meg a tanévet. Ám számos országgal ellentétben, ahol még a beoltottak viszonylag magas számától függetlenül is óvintézkedésekkel tervezik megnyitni az oktatási intézményeket, Magyarországon nemhogy tesztelés, de kötelező maszkviselés és testhőmérséklet-mérés sem lesz. Mindezt arra hivatkozva teszik így, hogy a 12 éven felüliek számára is elérhetővé tették az oltást. Igaz, a Népszava szerint ezt mindösszesen 171 ezren kapták meg az érintett korosztályból, ami a 12-17 évesek 28,9 százaléka. Ezen felül augusztus utolsó két napján és szeptember első napjaiban is szerveznek az iskolákban oltási programot, ám ezekre is csak 48 ezer diák regisztrált.

Amennyiben ők is átesnek az oltáson, a minimum egy oltást megkapó diákok száma 220 ezer körüli lesz, ami még mindig csak az oltásra jogosult iskolások 37 százaléka.

A Civil Közoktatási Platform (CKP) a hiányos felkészülés miatt levelet írt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak, aki azonban jelezte, az iskolákat a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérik. Ercse Kriszta, a szervezet szóvivője szerint ezen a nyáron sem készült semmilyen protokoll egy esetlegesen felfutó járványhelyzetre, és továbbra is rögtönzések, naponta változó, egymásnak ellentmondó utasítások várhatóak, ha berobban a járvány. A Pedagógusok Szakszervezete részéről Totyik Tamás a tesztelés hiányát hozta fel, valamint feltette a kérdést, hogy vajon miért nem adják az igazgatók kezébe a döntést arról, hogy mikor rendelnek el rendkívüli szünetet vagy digitális oktatást. 

(Kiemelt kép: Maszkot viselő gyerekek érkeznek egy zágrábi iskolába 2020. szeptember 7-én. Fotó: Denis Lovrovic / AFP)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.