A DK törvénymódosító javaslatot nyújt be, hogy a kórházakban és iskolákban is a várbeli Gundel-menza árain lehessen enni

A Miniszterelnökség szerint a megkötött szerződés az ételek valós összegét tartalmazza, az árakat az étterem állapította meg.

2019. január 8., 15:44

Szerző:

A Demokratikus Koalíció (DK) törvénymódosító javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a kórházakban, iskolákban és óvodákban is ugyanannyiért lehessen étkezni, mint a Miniszterelnökségen.

A párt két politikusa, Varju László alelnök és Gréczy Zsolt frakciószóvivő kedden azután tartott sajtótájékoztatót a Miniszterelnökség előtt, hogy a hvg.hu előző nap megírta, az épület menzáját a Gundel étterem működteti. A cikk megjelenése után a Miniszterelnökség elküldte a portálnak a menza étlapját, amiből kiderült, hogy egy menü 850 forintba kerül.

A sajtótájékoztató előtt a két politikus, valamint a DK néhány, a helyszínen megjelent aktivistája ételhordókkal a kezében megpróbált bemenni az épületbe, hogy ott ebédet vásároljanak.

 

A bejáratnál várta őket Fodor Gergely, a budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások koordinálásával megbízott miniszteri biztos, aki a képviselőknek azt mondta, hogy a menzáról egy bárki számára elérhető nyilvános pályázatot írtak ki.

A megkötött szerződés az ételek valós összegét tartalmazza, azokat az étterem állapítja meg, abba a Miniszterelnökség nem szól bele, a Gundel pedig havi 2,5 millió forint bérleti díjat fizet – tette hozzá. Kijelentette, hogy amennyiben a képviselők közérdekű adatigénylést nyújtanak be, kiadják nekik a szerződést.

Azt is elmondta, hogy a két ellenzéki politikus akkor léphet be a Miniszterelnökség épületébe, ha ezt a szándékukat 72 órával korábban jelzik.

A beszélgetést követően Varju László azt mondta az egybegyűlt újságíróknak, kezdeményezik, hogy az ügyben kötött összes szerződést hozzák nyilvánosságra. A politikus kijelentette, néhány száz forintért nem lehet olyan minőségű ebédet adni, mint amit a Miniszterelnökségen biztosítanak a kormányfőnek és a kormánytagoknak.

Tegnap összehasonlításként a 168 Óra utánanézett, hogy a Gundel étteremben a földi halandók mennyiért lakhatnak jól. Míg a miniszterelnökségi menzán egy húsleves 300, a roston sült csirke sajtmártással 900, köret 360, és a már említett somlói galuska 260 forint, addig a 14. kerületi Gundel étteremben egy hasonló menü ennek sokszorosába kerül. Újházi tyúkhúsleves 2700, tanyasi csirke 2 fogásban 5900, somlói pohárkrém 2700 forint. Így a miniszterelnökségi munkatársak 1820 forintból pukkadásig jóllakhatnak, addig a tárcán kívül rekedtek 11 300 forintért ebédelhetnek.

 

Csaknem 30 millió forintot loptak el telefonos alkalmazás segítségével egy zalai férfitől, az eset kilenc gyanúsítottja azonban másoktól is milliókat szerzett hasonló csalással – közölte a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője pénteken. Az átverés során a bankszámláinkhoz férkőznek hozzá a bűnözők.