A DK támogatja a terrorizmus elítélését, de...

A Demokratikus Koalíció támogatja a terrorizmus elítéléséről és az áldozatok melletti kiállásról szóló politikai nyilatkozatot, bár a párt szerint az problémás részeket tartalmaz, illetve hiányos – közölte szerdai, online sajtótájékoztatóján a DK frakcióvezető-helyettese.

2023. október 25., 11:34

Szerző:

Arató Gergely hangsúlyozta, a DK javasolta, hogy a szövegben tegyék egyértelművé, hogy a Hamász terrorszervezet, de ezt a törvényalkotási bizottság keddi ülésén a fideszes többség leszavazta.

A Demokratikus Koalíció ennek ellenére támogatja a kormánypárti javaslat elfogadását, mert a terrortámadás elítélése, az Izraellel való szolidaritás kifejezése, Izrael önvédelmi jogának elismerése, valamint az áldozatok iránti kegyeletük és együttérzésük erősebb és fontosabb, mint az, hogy a nyilatkozatban vannak problémás részek és hiányosságok – fogalmazott.

Hozzátette, ugyan nem értik, hogy a Fidesznek miért jelent problémát nyíltan kimondani, hogy a Hamász terrorszervezet, és a kormánypárt miért az Európai Unióra „mutogat a terrorizmus veszélye miatt (...), amikor ők engedtek ki közel 1400 embercsempészt a börtönből”, de fontosabb, hogy ebben az ügyben, a terrorizmus elítélésében és Izrael támogatásában kinyilvánítsák a DK egyértelmű szándékát és akaratát – közölte az indítvány parlamenti elfogadás előtt tartott sajtótájékoztatón Arató Gergely.

Az Országgyűlés szerdán 168 igennel, 2 nemmel, 4 tartózkodással elfogadta a terrorizmust elítélő határozatot. A javaslatot a Fidesz, a KDNP, a DK, az MSZP, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP képviselői támogatták, Hadházy Ákos és Novák Előd nemmel szavazott, a Mi Hazánk többi képviselője pedig tartózkodott. 

(Kiemelt kép: Arató Gergely, a DK képviselője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én. Fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu)

Órákon belül tetőzhet Budapestnél a Duna, amelynek vízszintje most 830 centiméter a fővárosnál - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.