A civil szervezetek elmondták az amerikai külügyminiszternek, hogyan tiporja az Orbán-kormány a demokráciát

2019. február 11., 17:13

Szerző:

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn Budapesatre látogatott, az Egyesült Államok külügyminisztériumának meghívására ma délután találkozhatott vele Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvezető igazgatója és Léderer Sándor, a K-Monitor igazgatója – számolt be lapunkhoz is eljuttatott közleményében a Magyar Helsinki Bizottság. 

A találkozón szóba került az Orbán-kormány hatalommegosztással és független igazságszolgáltatással kapcsolatos jogtiprása, a jogállamiságot gyengítő kormányzati intézkedések. Pardavi Márta azokról az elmúlt években elfogadott törvényekről beszélt az amerikai külügyminiszternek, amelyek gyengítik a magyar demokrácia szilárdságát. Elmondta, hogy az utóbbi évek civilellenes kampányával és jogalkotási lépéseivel szűkül a különböző vélemények megjelenésének lehetősége, megbélyegzés és fenyegetés éri azokat, akik a kormányzatétól eltérő álláspontot képviselnek, illetve felszólalnak a jogállamiságért és az emberi jogokért.

Kapronczay Stefánia a független és sokszínű sajtó demokratikus fontosságáról beszélt. Szót ejtett a sajtószabadság korlátozásáról a folyamatos központosításon, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány létrehozásán, illetve a független sajtó jogainak korlátozásán keresztül. Két okból különösen fontos ez – emelte ki Kapronczay Stefánia.

Egyrészt a propagandamédia gyakran indít lejárató kampányokat azok ellen, akik a kormánytól eltérő álláspontot képviselnek.

Másrészt a decemberben létrejött médiaholding különösen hatékony lehet a dezinformáció terjesztésében. Tájékoztatta még az amerikai külügyminisztert a Magyar Tudományos Akadémia függetlenségét érintő tervezett korlátozásokról, amelyek szintén veszélyeztetik a vélemények sokszínűségét.

Léderer Sándor a korrupció helyzetéről számolt be a találkozón.

Kiemelte, hogy a mindennapi korrupció visszaszorításában történt ugyan előrelépés az elmúlt 10 évben, de a politikai korrupció átszövi az egész gazdaságot, és a társadalom is jelentős problémaként érzékeli.

Ez nem csak a demokratikus értékeket erodálja, de sok esetben biztonságpolitikai veszélyt is jelent.

A találkozó létrejötte és a civil szervezetek véleménye iránti nyitottság ismét bizonyította, hogy az amerikai vezetés szövetségi kapcsolataiban is elkötelezett a jogállamiság értékeinek és a civil társadalom szerepének megvédésében. A civil szervezetek képviselői ma újra kifejezték, hogy ebben a küzdelemben fontos és megbízható partnerként lehet rájuk tekinteni.

Mike Pompeo első útja a civil szervezetekhez vezetett Budapesten, de fog tárgyalni Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel is. 

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette – közölte a Postás Szakszervezet csütörtökön.