A bíróság szerint egy kormányzati plakát leragasztása falfirka, ezért börtön is járhat érte

A Magyar Kétfarfú Kutya Párt két aktivistája ellen akár vádat is emelhetnek, mert éltek a véleménynyilvánítási jogukkal.

2022. november 5., 07:14

Szerző:

Az ügyészségen múlik, hogy vádat emelnek-e graffitizés miatt a Magyar Kétfarfú Kutya Párt két aktivistája ellen, akik átragasztottak tavaly nyáron két nemzeti konzultációs plakátot – írja a Hvg.hu.

A falfirka bűncselekmény, extrém esetben még az is előfordulhat, hogy börtönbe kerülhetnek, mert azt ragasztották egy gyűlölködő kormányzati plakátra, hogy az élet szép. 

Mint ismert: az MKKP két aktivistája tavaly júliusban ragasztott át két nemzeti konzultációs plakátot Pécsen. Ezek voltak a hírhedt emojis plakátok, olyan kérdések voltak rajtuk többek között, hogy Ön félti a gyermekét a szexuális propagandától?, vagy Felháborítja az illegális bevándorlás? Az ilyen plakátokra ragasztották rá a kuytapártosok, hogy „Nem vagy egyedül”, „Töltse ki a szeretet konzultációt”, „Ma kit fogadunk el”.

A két aktivistát eljárás alá vonták, ám az ügyészség azzal az indokkal szüntette meg az ügyet, hogy a cselekmény nem bűncselekmény és egy megrovással le akarták zárni azt. A két aktivista ezt nem fogadta el, ők tartották magukat ahhoz, hogy nem rongálni akartak, hanem politikai véleménnyilvánítást tettek, ami elvileg a demokrácia egyik alappillére.

Az ügy ezért szabálysértési eljárással folytatódott, amit a bíró megszüntetett első fokon a Pécsi Járásbíróságon. Ezt azzal indokolta, hogy nem szabálysértést követtek el az MKKP-sok, hanem bűncselekményt.

Egészen konkrétan úgy találta a bíró, hogy falfirka esete áll fent, márpedig a falfirkálás olyan rongálási alesetnek számít, ami kárértéktől függetlenül bűncselekménynek minősül (Ide kapcsolódik, hogy a hatóságok az ellenzéki plakátok rongálása, átfirkálása és letépése kapcsán már jóval megengedőbb - a szerk).

Ha ez nem lett volna elég, másodfokon a Pécsi Törvényszék is erre az álláspontra jutott, így a labda most az ügyészségnél pattog: el kell dönteniük, hogy vádat emelnek-e egy olyan csekély súlyú, alapvetően a véleménynyilvánítás körébe tartozó ügyben, amelyről korábban már kimondták, hogy nem bűncselekmény. Ha úgy döntenek, hogy mégiscsak vádat emelnek, akkor a két aktivistára - akik már rég meg is térítették a kárt a reklámcégnek - akár egy éves szabadságvesztést is kiszabhatnak – írja a lap.

(Kiemelt kép: Kormányzati plakát Budapesten. Fotó:MTVA/Bizományosi: Róka László)