A balesetmentes közlekedés egyik legfontosabb eleme nem más, mint a követési távolság

A balesetmentes közlekedés egyik alappillére az, hogy az ember a jogosítvány megszerzésével tudomást szerzett minden fontos szabályról, melyeknek betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy a lehető legnagyobb biztonságban ülhessünk a volán mögött.

2023. július 4., 06:00

Szerző:

Az emberek életében mindig hatalmas dolog a jogosítvány megszerzése, napjainkban pedig már egyre nagyobb jelentősége van annak, ha valaki tud autót vezetni.

Ma, ha jogosítvánnyal rendelkezünk, jóval előbb fogunk munkát kapni, még akkor is, ha a jogsink „csak” B kategóriás, ugyanis egyre gyakrabban tapasztalhatjuk azt, hogy egy munka meghirdetése során fel van tüntetve az, hogy a munka elvégzéséhez jogosítvány is szükséges. Azonban sokan úgy tartják, hogy nem csak a jogosítvány megszerzése, hanem a megtartása is dicséretes, éppen ezért nem csak az a fontos, hogy a vizsgáig bemagoljuk a szabályokat, hanem az is, hogy a vezetés közben ezeket a szabályokat alkalmazni is tudjuk.

Miért fontos a követési távolság betartása?

Mivel a KRESZ vizsga során mindent meg kell tanulnunk a követési távolsággal kapcsolatban, ez a fogalom egy autóvezető számára sem lehet idegen, ennek ellenére a rutinosabb autóvezetők sokszor nem veszik elég komolyan a követési távolságot.

Ennek értelmében az autóvezető csak olyan távolságban követheti az előtte haladó autóst, mely még elegendő ahhoz, hogy hirtelen fékezéskor ő is meg tudjon állni az úton. Sajnos a nem megfelelő követési távolság komoly baleseteket idézhet elő, éppen ezért életbevágóan fontos ezt a szabályt betartani.

Lényeges tudni, hogy a követési távolság egy olyan érték, melyet több tényező is tud befolyásolni, legyen szó az út minőségéről, az autó típusáról, a sofőr reakció idejéről, vagy az abroncsok típusáról és állapotáról. Emellett azonban különösen fontos az is, hogy a fék tökéletes állapotban legyen, ugyanis csak így van esélyünk gyorsan, és könnyedén megállítani a gépjárművünket.

Miért fontos a fékek rendszeres karbantartása?

Sajnos a fék tipikusan egy olyan része az autónak, melynek meghibásodása pont akkor derül ki, amikor a legnagyobb szükség van rá: fékezés során. Ahhoz, hogy ezt megelőzzük nem szabad megfeledkeznünk a fék rendszeres ellenőrzéséről, és karbantartásáról. Erre pedig a szezonális abroncsok cseréjekor, tavasszal és ősszel is sort kell kerítenünk.

Számos balesetveszélyes helyzetet elő tud idézni az, ha nem jó a fék az autónkon, a fék nem megfelelő működésének azonban mindig vannak előjelei.

Az egyik legtöbbször felmerülő probléma az, ha fékezéskor az autó erősen húz egy adott irányba, ezt általában a fékbetétek egyenetlen kopása szokta előidézni. Az pedig, ha az autó fékezés során elkezd rángatni már önmagában is veszélyes lehet, de ennek a hátterében a legtöbbször komoly probléma is állhat, ezért szükséges lesz szerelőhöz fordulnunk akkor, ha ezt gyakran tapasztaljuk.

Ha a különböző fékalkatrészek tönkre mennek és cserére lesz szükség, a balesetmentes közlekedés érdekében tekintsük meg a Fékmester autóalkatrész webáruház kínálatát, ahol igen széles választék tárul elénk.

(x)