800 ezer adag Moderna vakcina érkezik

Az omikron variánsra frissített oltóanyag a közbeszerzési eljárás befejeződésével válik elérhetővé a lakosság számára – tudta meg a Népszava a szakállamtitkártól.

2023. december 8., 12:12

Szerző:

Mintegy 700-800 ezer adag, az új omikron variánsokra frissített Moderna oltóanyagot vásárolt az Orbán-kormány – közölte a Népszava érdeklődésére Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság konferenciáján csütörtökön. Hozzátette: az oltóanyag a közbeszerzési eljárás befejeződésével válik elérhetővé a lakosság számára. A vakcinát elsősorban azoknak ajánlják, akik a térítésmentes influenza-elleni oltásokra jogosultak 

Mint emlékezetes, Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés népjóléti bizottságának novemberi végi meghallgatásán is beszélt az új oltási programról, amikor a testület alelnöke, Komáromi Zoltán kérdésére azt közölte: Moderna vakcinával frissíthetik a közeljövőben a lakosság védelmét, mivel annak az ár-érték aránya tűnik a legjobbnak, és a hatásossága is kiemelkedő. A lap megkereste Takács Péter államtitkárt, hogy miért a Modernára esett a választás, hiszen korábban a Pfizer oltóanyaga volt leginkább elérhető az mRNS vakcinák közül. Azt válaszolta, hogy a Moderna gyártója adta a legkedvezőbb árat, a Pfizer nem is adott ajánlatot.

Ahogyan arról a 168.hu is beszámolt, az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriásvállalat bírósági úton hajtaná be a 60 millió adag COVID-19 vakcinája árát Lengyelországtól.  Az első tárgyalás december elején várható. A Politico a birtokába jutott hatósági dokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy a koronavírus-vakcinákat gyártó Pfizer a BioNTech-kel együtt jogi eljárást indított Magyarország ellen is.  A per több millió adag vakcina miatt folyik, amiket a kormány nem hajlandó kifizetni és átvenni. A Politico értesüléseit azóta megerősítette a gyógyszergyártó.

Összesen hárommillió adag Pfizer-BioNTech COVID-19 elleni vakcina miatt perel a gyártó. A magyar kormány már jóval korábban megállapodott a vállalattal abban, hogy igényt tart a vakcinákra, 2022 novemberében azonban az ukrajnai háborúra hivatkozva értesítették a Pfizert, hogy „nem szándékoznak fizetni a gyártónak”. A vakcinák értéke 60 millió euró, ezt próbálja behajtani a Pfizer.

Az ügyben márciusban tartották az első tárgyalást, ekkor elutasították a Pfizer gyorsított eljárásra irányuló kérelmét, azóta az ügy nem halad.

(Fotó: Frederic J. BROWN / AFP)