710 millió forinttal csökkent a kórházak tartozása

A szeptemberi meglepően alacsony növekedés után októberben kisebb lett a kórházak lejárt tartozásállománya.

2020. november 24., 17:02

Szerző:

Októberben 710 millió forinttal csökkent a költségvetési intézményként gazdálkodó magyar kórházak tartozása, amely így 40,8 milliárd forintot tesz ki a Magyar Államkincstár friss adatai szerint – írja a Napi.hu. A kórházak adóssága már szeptemberben is sokkal jobban alakult a szokásosnál, mivel az adósságállomány csak félmilliárd forinttal nőtt.

A részletes adatokból kiderül, a rendszeresen az adósságlista élén álló nagy kórházak, egyetemek, országos intézmény, megyei kórház, ezúttal közel 3 milliárdos növekedést hoztak össze egy hónap alatt, amit egy-egy megyei kórház több száz milliós és sok városi kórház tízmilliós nagyságrendű adósságcsökkentése ellentételezett.

A kórházak adóssága menetrendszerűen újratermelődik, a kormány pedig év végén menetrendszerűen kifizeti a felhalmozódott tartozásokat. A szektor egyrészt alulfinanszírozott, másrészt vélhetően azért vannak a rendszerben tartalékok. 2019 végén azonban a kormány gyakorlatilag csődöt jelentett a kórházakra, bejelentették, hogy nem fizetik ki a beszállítókat, hanem leülnek velük tárgyalni arról, mennyit fizetnek ki a tartozásokból – mint utóbb kiderült, ez nagyrészt a beszállítók túráztatása volt, kormány kifizette a tartozásokat.

2020-ban a járványhelyzet alaposan felborította a kórházak gazdálkodását, különösen az elektív beavatkozások leállítása, újraindítása majd ismételt leállítása.

 

 

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.