450 ezer forintnál jár a licit egy nyilasnak dedikált József Attila-kötetre

Még 8 napig lehet rá licitálni, de máris 450 ezer forintot fizetnének azért a József Attila-kötetért, amit barátjának, a kétes múltú Rátz Kálmánnak dedikált.

2021. május 22., 11:47

Szerző:

József Attila Külvárosi éj című verseskötetének első kiadását annak a Rátz Kálmánnak dedikálta, aki az 1930-as években a költő barátja volt. Rátz Kálmán később a nyilaskeresztes párt tagja lett, és Gömbös Gyula vezetése alatt országgyűlési képviselő volt. Ám később kilépett a nyilasok közül, és nyilas ellenpártot hozott létre. József Attilával akkoriban barátkozott, amikor még mindketten a szocializmussal szimpatizáltak. Radnóti Miklósné így fogalmazott visszaemlékezéseiben: „Rátz sokat vitatkozó haverja volt Attilának”.

A kötet eddig utolsó tulajdonosa saját elmondása szerint kisgyermekkorában maga festette át „játékból” Szabóra, vagyis saját családnevére Rátz vezetéknevét a dedikáción – névgyakorlásból és gyermeki „áttulajdonításból”: mintha József Attila az ő egyik családtagjának adta volna a könyvet.

A dedikált példányra az antikvarium.hu oldalon lehet licitálni.

(Kiemelt képünk: József Attila aláírása. Fotó: antikvarium.hu)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.