06:45 - 09:00

Keljfeljancsi

Fiala János műsora

300 helyett 2500 ember volt a West Balkánban

A West Balkán Kft. bérbe adta a helyszínt a Noise Night Life független szervezőnek, fix áron, így a legkevésbé sem volt érdekelt a jegyeladásban – közölte a Nyugati téri szórakozóhely üzemeltetője a három halálos áldozatot követelő tragédiával kapcsolatban. A rendezvényt szervező Noise Night Life-nak ugyanakkor nem volt tudomása arról, hogy a helynek nincs érvényes működési engedélye. Mindkét fél azt állítja, a másik cégnek kellett volna szavatolnia a létszámkontrollt. Közben az internetes fórumokon és közösségi oldalakon makacsul tartja magát, hogy a hivatalos szervek állításával ellentétben késelés történt a bulin – többen az állítólagos elkövetők etnikai hovatartozását is tudni vélik.

2011. január 16., 19:55

A West Balkán Kft. bérbe adta a helyszínt a Noise Night Life független szervezőnek, fix áron, így a legkevésbé sem volt érdekelt a jegyeladásban – közölte a Nyugati téri szórakozóhely üzemeltetője. A West Balkán Kft. közleménye szerint a szombat éjszakai alkalmi rendezvény nem a cégük által szervezett rendezvény volt. A rendezvény szerződés szerinti lebonyolítását a Noise Night Life szervezői saját személyzettel, saját eszközökkel végezték. A rendezvényre kötött szerződés értelmében a jegyértékesítést és a létszámkontrollt is a Nois Night Life végezte.

Közleményük szerint a biztonságért az üzemeltető saját portaszolgálata felelt, a szervezők feladata a program, a hang- és fénytechnika kivitelezése volt. A rendezvényre 2881 darab karszalagot vásároltak meg.

A West Balkán Kft. vezetősége „mély megrendüléssel” értesült a szombat éjjeli rendezvényen történt tragédiáról, és őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjai, barátai, ismerősei felé. A cég vezetősége és munkatársai készséggel segítik a tragikus esemény felderítését végzők munkáját – olvasható a közleményben.

Gyertyákkal és mécsesekkel emlékeznek a West Balkán előtt

Gyertyákkal és mécsesekkel emlékeztek a szombat éjszakai diszkótragédia áldozataira vasárnap kora délután a budapesti a Nyugati téren; a West Balkán szórakozóhely előtt mintegy száz ember gyűlt össze, hogy a hajnali diszkótragédiában elhunyt három fiatal lányra emlékezzen.


Egy megfordított baseball-sapkás fiatalember egy szál rózsát és az egyik áldozat fotóját tette le a betonra, amelyre az „örökké bennünk él” szavakat írta, és egy szívet rajzolt. A fotót szív alakban elhelyezett mécsesekkel rakta körül. Ő – érzelmektől elcsukló hangon – csak annyit mondott, hogy jó barátok voltak. Előző este ő is ott akart lenni a buliban, de elkésett. A fiú a tragédiáért a rendezvény szervezőit tette felelőssé. Szavai szerint úgy szervezték meg az estét, hogy fogalmuk sem volt arról, hányan akarnak azon részt venni.

Zajlott a megemlékezés, amikor a West Balkánból egy, a hely logójával ellátott pulóvert viselő nő lépett ki, s egy fekete zászlót tűzött a kordon melletti virágágyásba, illetve néhány mécsest tett a már ott sorakozók közé.

Jogi kiskaput használt ki a West Balkán üzemeltetője

Megbocsáthatatlan hibát követett el a West Balkán szórakozóhely üzemeltetője azzal, hogy nem jelentette be a szombati nagyszabású rendezvényt; a szórakozóhely nyilvántartásba vételi dokumentuma szerint legfeljebb háromszáz embert engedhettek volna be – közölte a terézvárosi polgármester rendkívüli sajtótájékoztatóján. A szórakozóhelynek nem volt működési engedélye, de a nyilvántartásba vétele megtörtént, amely szerint 22 óráig maximum háromszáz ember részvételével tarthatott volna rendezvényt – mondta Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP).

Az üzemeltetőtől nem érkezett bejelentés sem a polgármesteri hivatalhoz, sem a rendőrséghez, így a hivatalos szerveknek nem volt semmilyen tudomásuk a rendezvényről.

A West Balkán üzemeltetője tavaly tavasz óta több ízben kérte a nyilvántartásba vételt, majd ezeket visszavonta, mielőtt még befejeződtek volna a hatósági vizsgálatok. „Ez egy kicsit játék volt a törvényekkel” – fogalmazott Hassay Zsófia.

Hassay Zsófia hangsúlyozta: a jelenlegi jogszabályok alkalmatlanok arra, hogy hatékonyan fel lehessen lépni a rendelkezéseket megsértőkkel szemben, miután a nyilvántartásba vétel gyakorlatilag automatizmus szerint működik. Ezért a terézvárosi önkormányzat élni kíván felterjesztési jogával, hogy változtassák meg a jogszabályokat úgy, hogy csak az érdemi hatósági vizsgálatok elvégzése után működhessenek a szórakozóhelyek.

A belügyminiszter vizsgálja ki a diszkótragédia körülményeit; a kormány nem foglal állást addig, amíg Pintér Sándor belügyminiszter a tragédia pontos körülményeit nem ismerteti – közölte Nagy Anna kormányszóvivő.

A szervező nem tudta, hogy a West Balkánnak nincs működési engedélye

A rendezvényt szervező Noise Night Life-nak nem volt tudomása arról, hogy a West Balkánnak nincs érvényes működési engedélye. A biztonságért az üzemeltető saját portaszolgálata felelt - közölte a Noise Night Life vasárnap kora délután a Facebookon.

A szervezők a közleményük elején mindenekelőtt őszinte részvétüket nyilvánítják az elhunytak hozzátartozóinak, barátainak, ismerőseinek. „Mély megrendüléssel és döbbenettel állunk a szombat éjszaka történt szörnyű tragédia előtt” – írták.

A közlemény szerint a szervezők a West Balkán épületét a Skála Metro hozzányitott termeivel együtt erre a rendezvényre bérbe vették a hely üzemeltetőitől. A megállapodás az üzemeltető cég külön kérésére tartalmazza, hogy az eseményen a portaszolgálatot kizárólag az üzemeltető saját portaszolgálata láthatja el, amely felelős a vendégek beengedéséért, a létszám kontrollálásáért, a vendégek testi épségének biztosításáért és a rend folyamatos fenntartásáért az épületen belül és az épület előtt egyaránt.

A Noise Night Life csapata a rendezvény programjáért, a hang- és fénytechnika kivitelezéséért felelt, a partner cége pedig a vendéglátásért és az ahhoz szükséges engedélyek biztosításáért. A szervezők arról, hogy a West Balkán nem rendelkezik érvényes működési engedéllyel, csak a híradásokból értesültek, erről korábban semmilyen tájékoztatást nem kaptak.

A közlemény szerint a rendezvényre 2881 darab karszalagot vásároltak meg. A látogatók mozgása miatt a baleset és a pánik időpontjában megközelítőleg 2500 ember tartózkodhatott az épületben. A helyszín hivatalos befogadóképessége három szinten ennél jóval nagyobb. Abban a pillanatban volt olyan terem, amely még szinte üres volt, 50-100 ember tartózkodott benne. A West Balkánban, és a Skála Metro hozzányitott termeiben, tavaly is tartottak ennél jóval nagyobb, 4500 embert vonzó, sikeres rendezvényt. A közlemény szerint a szervezők választása ezért is esett erre a helyszínre.

Kitértek arra is, hogy az elterjedt pletykákkal ellentétben az Országos Mentőszolgálat és a rendőrség egybehangzóan állítja: az áldozatokon nem találtak késszúrásra utaló nyomokat. Erre – a szervező cég értesülései szerint – a rendőrségen tett tanúvallomások sem cáfoltak rá.

Több szemtanú és közelben tartózkodó állítása szerint, a második szint fölött, ahol feltorlódott a sor, valaki felkiáltott, hogy „késelés”, és valószínűleg ez okozhatta a pánikot, és késztette arra az embereket, hogy tömegesen elinduljanak lefelé a lépcsőn, a kijárat felé, és ez végül tragédiához vezetett. Ennek tisztázása jelenleg is zajlik – írták.

Összeesküvés-elméletek, késelés

Internetes fórumokon és közösségi oldalakon (többek között a tragikus eseményről megemlékező

Facebook-oldalonis) makacsul tartja magát, hogy a rendőrség és a mentőszolgálat szóvivőjének állításával ellentétben késelés történt a bulin – többen az elkövetők etnikai hovatartozását is tudni vélik.

„Kíváncsi vagyok, az BRFK ki fogja-e mondani, hogy valójában mi történt… Noise Night Life, West Balkan állomása… tükrözi a magyar közbiztonságot… a több száz ember közé könnyedén bevitték a kést… és ennyi erővel bármilyen fegyvert bevihettek volna… ez 3 fiatal lány életébe került…” – olvasható egy hozzászólásban.
„A legjobb barátom, aki nem hazudik ilyenekről, mielőtt odamentem felhívott, hogy ne menjek, mert pár »debella cigány, akikre ránézett és összeszarta magát« kötekedett és balhézott” – írta másvalaki.

A fórumokon erről heves viták alakultak ki, amelyekben gyakran elhangzik a „cigánybűnözés” szó is.
A késelés megtörténtét valószínűsítő kommentekből az körvonalazódik, hogy az állítólagos szemtanúk szerint a rendezvényen megszúrtak legalább egy embert és ennek hatására tört ki a pánik, amelyben megtaposták az áldozatokat, a rendőrség pedig szándékosan próbálja „eltussolni” ezt. Egyes változatok szerint a halálos áldozatok egyikét is érhette szúrás.

A rendőrség és mentőszolgálat korábban többször is megerősítette, hogy a három halálos áldozat (egy 24 éves és két 17 éves gimnazista lány) egyikén sem találtak szúrt sebet és a tragédia helyszínen sem láttak el ilyen sérülést.