28 év után rájöttek, hogy sérti őket a Heineken

Beperelte a Heinekent a Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (Szorakész) a Szabadságvédő Alapítvány (Szava) jogvédő támogatásával a Fővárosi Törvényszéken pénteken, mert álláspontjuk szerint sérti az áldozatokat a sörgyártó termékein található vörös csillag.

2017. március 24., 15:12

Keszegné Menczer Erzsébet, a Szorakész elnöke (2010 és 14 között a Fidesz parlamenti, most önkormányzati képviselője)  és Pálfalvi Milán, a Szava elnöke (mellesleg az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség alelnöke) az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: meggyőződésük, hogy a vörös csillag tiltott önkényuralmi jelkép akkor is, ha terméken jelenítik meg, és használata sérti a kommunista diktatúra áldozatainak emlékét, nem méltó a magyar nemzethez. Ezért azt kívánják elérni, hogy tiltsák el a Heinekent a vörös csillag használatától.

Úgy vélekedtek, hogy a Heineken magatartása sérti a polgári törvénykönyvet, amelynek értelmében mindenki köteles tiszteletben tartani az emberi méltóságot és az abból fakadó személyiségi jogokat.

A Szorakészt egyébként 1989-ben alapították, az elmúlt 28 évben nem volt bajuk a Heinekennel. Érdekes, hogy most, amikor a kormány törvényt készül hozni a cég ellen, hirtelen észrevették a címkén a csillagot.

2023. február 1., 16:21

Új telefonszámon érhető el ezután az ügyeleti ellátás: az 1830-as központi telefonszámot kell annak tárcsáznia, aki az ellátásszervezéssel akar kapcsolatba lépni. Amikor a beteg felhívja a 1830-as központi számot, az irányítószáma alapján kapcsolják az illetékes vármegye mentésirányítását, és ott döntenek a következő lépésről.