200 milliárdért őrizhetnek 93 kórházat Fidesz-közeli biztonsági cégek

Pintér Sándor egykori és Sarka Kata férjének jelenlegi őrző-védő cége is tarolt a közbeszerzéseken.

2021. június 17., 20:01

Szerző:

A Fidesz kedvenc őrző-védő cégei nettó 200 milliárd forint keretösszegért őrizhetik 93 fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmény telephelyeit – írja az Átlátszó az európai uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb száma alapján.

A nyertesek közt van egyebek közt a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt., amely Pintér Sándor belügyminiszter 2010-es miniszteri kinevezése előtt a tárcavezető érdekeltségébe tartozott, illetve a Valton-Sec Zrt., amely a lap szerint a Fidesz kedvenc őrző-védő cége. A többségi tulajdonosa Varga Lajos, a kisebbségi tulajdonosa pedig Sarka Kata bulvárszereplő-üzletasszonnyal való kapcsolata miatt ismertté vált Bessenyei István.

Az Átlátszó cikke szerint a közbeszerzést a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) írta ki az egészségügyi intézmények őrzésére. A leírás szerint a nyertes cégeknek összesen körülbelül 93 darab fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmény, 372 darab telephely őrzését kell megoldaniuk. A keretmegállapodás keretösszege 200 milliárd forint, időtartama 48 hónap, és kilenc cég jár jól vele.

A lap azt írja, a pályázók körét már a kiírás is eléggé leszűkítette, ugyanis előírás volt, hogy csak olyan cég pályázhat, amelynek az éves nettó bevétele eléri a 10 milliárd forintot.

További részletek az Átlátszó cikkében.

(Képünk illusztráció: Fotó: Shutterstock)