15 éves fiú mentette meg az idős Józsi bácsi életetét

Jakab az utcán sétálva találtrá a 70 éves bácsira aki eszmételenül feküdt és megmentette az életét. 

2023. szeptember 26., 13:07

Szerző:

Hétfő délután Solymáron sétálva egy 15 év körüli fiú talált rá arra a 70 év körüli férfire, aki az utcán feküdt eszméletlenül. Jakab megpróbálta megszólítani az idős bácsit, de nem reagált így az mentőt hívott. A mentésirányító utasításai szerint a fiú megvizsgálta az magatehetlen férfit, aki már nem lélegzett. Ekkor a 15 éves fiú telefonos instrukciók alapján megkezdte az újraélesztést – írja az Országos Mentőszolgálat. 

Később egy idősebb járókelő felfigyelt az eseményekre és a fiú segítségére sietett. Ekkor Jakab elrohant a közelben kihelyezett félautomata defibrillátorért és egymást váltva küzdöttek tovább a az idős beteg bácsi életéért. A mnetősök perceken belül helyszínre értek és emelt szinten folytatták az életmentést. Az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően végül sikerült megmenteni Józsi bácsit  és stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők. A 15 éves fiú egy igazi hős! 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: PEAKSTOCK / SCIENCE PHOTO LIBRAR / LDA / Science Photo Library via AFP)

A magyar állatállomány védelme érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a Magyarországra szállított szarvasmarhák vizsgálatát, ugyanis Hollandiában, Németországban és Belgiumban is megjelent a kéknyelv-betegség, amely a kérődző állatokat támadja meg – közölte a Nébih a honlapján.

Az EUB 2020. decemberében megállapította, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Ha a kabinet nem lenne hajlandó kifizetni a megítélt bírságot, az összeget levonják az országnak járó uniós támogatásból – írja a Népszava.