Moringa: a fa, amelynek minden része a fiatalság elixírje
A moringa növény Észak-Indiában őshonos, ahol először Kr.e. 2000-ben jegyezték fel mint gyógyító növényt. Minden része gyógyító és tápláló hatású, igazi superfood.
A moringa kétszer több vitamint tartalmaz, mint a répa, tizennégyszer több kalciumot, mint a tej, négyszer több rostot, mint a zab, négyszer több káliumot, mint a banán és kilencszer több vasat, mint a spenót. A fa minden része ehető, de a levelében van a legmagasabb hatóanyag-koncentráció. Mivel a szárított levél a leggazdagabb tápanyagokban, már kis mennyiségben képes a szervezetben lévő hiányokat pótolni. Épp ezért Kelet-Afrikában, ahol jelentős mértékű az alultápláltság, moringa fa ültetvényeket telepítenek – jellemzi ezt a különleges növényt a Népgyógyászat.
A moringa neve azt jelenti: soha meg nem halni
A moringa (magyarul lóretekfa vagy tormafa) nemzetségbe több tucat fajta tartozik, több haszonnövény is, de amiről most szót ejtünk, a Moringa Oleifera lesz. “Nebedaye”-nak is hívják, amely sok afrikai nyelvben azt jelenti “soha meg nem halni”, (angolul: “never die”). Csodafának is méltán nevezik az említett sokoldalúsága miatt. Hívják még dobverőfának (dobverőre hasonlító termése miatt), lóretekfának és tormafának is. Ez utóbbi elnevezését erős szagú és csípős ízű gyökeréről kapta, amelyet fűszerként is fogyasztottak korábban, azonban kiderült, hogy többféle mérgező alkaloidot is tartalmaz.
A moringa Indiából kelet felé, Kína alacsonyabb részei, Délkelet-Ázsia és a Fülöp-szigetek felé terjeszkedett. Indiából nyugat felé is elterjedt, Egyiptom, Afrika szarva, a Földközi-tenger vidéke és végül a Karib-térség felé.
Mi mindenre haszáláható a moringa?
A fa minden része fogyasztható. Hajtásait és leveleit állattakarmányként is hasznosítják, különösen a kecskék kedvelik. Virágait párolva, vajban sütve készítik, megőrizve magas kálium és kálcium tartalmát. Magjából olajat préselnek, amelyet már az ősi egyiptomiak is nagyra becsültek, mint a sivatagi időjárás által igénybevett bőrük védelmezőjét. Később a görögök a moringának számos jótékony hatású felhasználási módját fedezték fel, és ismertették meg a rómaiakkal.
Az olaj étkezési céllal is használható, az olívaolajra hasonlít. A préselésből visszamaradt olajpogácsát szerves trágyaként hasznosítják. Magvait Malajziában mogyoróként rágcsálják. A szárított termés magjai megőrölve víztisztítóként funkcionálnak.
A friss levélből főzeléket, savanyúságot, salátát készítenek. A szárított levélből tea is főzhető, amely energetizáló, emésztésserkentő hatással bír. Porrá őrölt formáját süthetjük kenyértésztába, használhatjuk fűszerként is.
A moringa mint antioxidáns
A moringa megközelítőleg 46 antioxidánst tartalmaz, így egyike a leggazdagabb természetes antioxidáns forrásoknak. Mint tudjuk, nagyon fontos a szerepük a szabadgyökök semlegesítésében, amelyekből, ha túl sok van, betegségeket is okozhatnak. Más antioxidáns forrásokkal ellentétben, a moringa levelek számos más tápanyagot is kínálnak a szervezet számára, ami azért fontos, mert jól ismert tudományos tény, hogy az antioxidánsok jobban dolgoznak más tápanyagokkal való kombinációban. A moringa levelek flavonoidban is gazdagok, ami az antioxidánsok egy csoportja.
A moringának a vas és kálcium tartalma a legkiemelkedőbb, de további tápanyagokban is gazdag. Tartalmaz vitaminokat (A-, B6-, B12-, E- és K-vitamin, thiamin, niacin, riboflavin, folát), ásványi anyagokat (kálcium, foszfor, cink, vas, kálium, réz, magnézium, nátrium, mangán), fitonutrienseket (karotinoidok, flavonoidok, glükozinolát, ellágsav, resveratrol, fitoösztrogén) és nem esszenciális aminósavakat.
Ezeknek köszönhetően energiát adhat és erősítheti az immunrendszert.
Stabilizálhatja a vércukorszintet és a vérnyomást. Jótékonyan hathat a vérkeringésre, az agy és a szem vérellátására, a szív- és érrendszerre. Ezáltal gátolhatja az érelmeszesedést is. Csökkentheti az ízületi gyulladást, megelőzheti a migrénes típusú fejfájás kialakulását.
A moringa fa levele lősegítheti a fizikai megterhelés utáni regenerálódást, de serkentheti az anyagcserét és az emésztést is, gátolhatja a depressziót és szorongást. Pozitív hatással lehet a máj és veseműködésre, és még a memóriát is javíthatja.
A moringa egyben a bőr védelmezője is
A moringa olaj kiváló bőrhidratáló tulajdonságai magas A- és C-vitamin, és telítetlen zsírsav tartalmából adódnak. A moringa magolaj fertőtlenítő és gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyeknek köszönhetően gyors enyhülést hozhat kisebb bőrpanaszok, mint vágás, horzsolás, rovarcsípés, bőrkiütés és karcolások esetén.
Barnulásban vagy barnaság fenntartásában is segíthet, mivel gazdag rézben és kalciumban, amelyek a bőr fontos tápanyagai. A moringaolajat széles körben használják kozmetikai készítményekben is hordozó olajként.
A moringa levél kivonata sok alapvető vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, amelyek tápanyaggal látják el a bőrt.
Az A-, C-, E-, K-vitaminok és B-vitamin komplexek szintén mind segítik a bőr egészségét és megjelenését tökéletesíteni.
Az E- és C -vitaminok csökkentik a napsugárzás, dohányzás és szennyeződések miatt felszabaduló szabadgyökök által okozott károkat.
Az E-vitamin a ráncok csökkentésében és a bőr bársonyosabbá tételében is segíthet.
Az A vitamin a bőrszövet védelméhez és helyreállításához szükséges.
A moringa gazdag tápanyagtartalmával egészségessé teszi a bőrt.
A moringa magokból préselt moringaolaj kivételesen stabil oxidálódás szempontjából, ami megmagyarázza, hogy miért helyeztek az egyiptomiak a síremlékeikbe moringaolajos vázákat. Erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ennek köszönheti a figyelemreméltó stabilitását is.
A magokból megközelítőleg 38-40% étkezési célú olaj nyerhető. Ez a halványsárga konzisztenciájú olaj nem szárít, íze a dióéra emlékeztet. A moringaolaj – másnéven behen olaj – gyógyító tulajdonságait már az ősi kultúrák is feljegyezték. Óriási kozmetikai értéke van, a test- és hajápolásban használják mint hidratáló és kondicionáló anyagot. Már az egyiptomi idők óta használták a bőr előkészítésében és balzsamozásában. Nagyon tartós olaj, akár 5 évig is használható, így tartósítószernek sem utolsó.
Moringa, a természetes víztisztító
A víz tisztítása sok helyen megoldatlan, főként a költségek miatt. A moringa fa erre is megoldást kínál. Magjai nagyon erős tisztító hatással rendelkeznek, akár a kólibacilussal is megbirkóznak. Stephanie B. Velegol nevéhez fűződik az a módszer, amelynek segítségével az üledéket és a baktériumokat tartósan ki lehet szűrni a vízből. A titka abban rejlik, hogy a magból kivont fehérjét negatív töltésű homokhoz kötötte, így “funkcionalizált” homokot hozva létre, amely a tartós eredményt biztosítja.
A moringát bárki fogyaszthatja, és kifejezetten hasznos bizonyos élethelyzetekben, mint például a szoptatás. A moringa levelek a legtöbb szükséges vitamint, ásványi anyagot, fehérjét, karotinoidot és szénhidrátot egyben tartalmazzák. Sok kutatás és tanulmány igazolta, hogy a moringa tejserkentő hatású. A moringa a tejhez képest magasabb kálcium és A-vitamin tartalmával segíti növelni a szoptató anya által kiválaszott anyatej mennyiségét.
Moringa mag olaj
Az idősebb korosztálynak is multivitaminként szolgálhat.
A moringában lévő magas kálciumtartalom ellátja a testet a megfelelő mennyiséggel, és segít az egészséges csontok megtartásában. Mivel sok A-vitamint is tartalmaz, segíti a jobb látást. A belek felszívó képessége gyengülhet ebben az életkorban, ezért fontos a tápanyagok nagyobb mennyiségben való bejuttatása.
A sportolók is nagy hasznát vehetik. Magas vastartalma segít a vérnek több oxigént szállítani az izmokhoz az állóképesség javító, oxigénigényes gyakorlatok végzése közben. A moringa a tejnél magasabb kalciumtartalmának köszönhetően erősebb csontokat épít, és javítja a test átfogó anyagcsere tevékenységét is” – írja a szaklap.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Ninetechno via Pixabay)