Miért hiánycikk a Porotherm tégla?

2022 tavaszára az építőanyag-piacon is kialakult az az állapot, amit két évvel ezelőtt, a koronavírus-járvány kirobbanásának idején az élelmiszer, illetve a tisztítószer kategóriákban figyelhettünk meg. Lényeges árucikkek váltak elérhetetlenné, akár hetekre, hónapokra is. Még a szektor szereplői, gyártók és forgalmazók sem számítottak rá, hogy ez az építőiparban is előfordulhat, többek között a legnépszerűbb Porotherm téglával.

2022. május 4., 19:55

Szerző:

Bár manapság eljutottunk oda, hogy a piacokon tulajdonképpen bármi megtörténhet, az emberek reakcióját szinte lehetetlen kiszámítani. A 2021 késő őszén bejelentett energiaár-emelések akár arra is engedhettek volna következtetni, hogy az építtetők a dráguló építőanyag-költségek miatt vészfékezésbe kezdenek, azonban korántsem ez történt. Aki tehette, főként a nagyobb kivitelezők, pánikszerű felvásárlásba kezdtek annak érdekében, hogy még az alacsonyabb áron szerezhessék be a szükséges téglamennyiséget.

„A gyártók erre válaszul előbbre hozták az áremelést, hogy csökkentsék a felvásárlási kedv lendületét. Azonban az nem lankadt, tovább folytatódott a megemelkedett áron is. Egészen addig tartott ez a folyamat, amíg a Tüzép-telepek a házépítéshez leggyakrabban használt Porotherm téglából ki nem fogytak” – vázolta a helyzetet Dalos András, a Dalos Tüzép Építőanyag-kereskedés tulajdonos ügyvezetője.

 

Fellendítette a Covid az építőipart

A Covid-időszak a lakáspiacon is éreztette hatását, a belvárosi lakásokból az emberek kertesházi környezetbe vágytak, így az előbbi ingatlanok valamelyest veszítettek értékükből, míg az utóbbiak felértékelődtek. Sokan meggyarapodott szabadidejük okán, sokan betervezett nagyobb kiadásaik, utazásaik helyett építkezésbe kezdtek, ezzel felélénkítve a megelőző évben gyengébben teljesítő építőanyag-piacot.

 

„A számos jelentős állami támogatás és a kedvező hitelkonstrukciók szintén arra sarkallták az embereket, hogy aki építkezést tervez, az most kezdjen bele. A megnövekedett kereslet is előrevetítette az esetleges áremelkedést, amit az energiaárak elszabadulása csak tovább fokozott” – avatott be Dalos András.

 

Van tégla, de még sincs

Aki ma belép egy Tüzép-telepre, azt tapasztalja, hogy építőanyagok széles kínálata áll a vásárlók rendelkezésére, Porotherm téglából is akad nagy mennyiségben. Akkor mégis mi a probléma, miért nem lehet belőle vásárolni?

„A vevőink azt látják, hogy rendelkezünk a számukra szükséges építőanyaggal, mégis azt kell nekik mondanunk, hogy ez nem így van. Ugyanis a telephelyünkön lévő készlet már nem a mi tulajdonunk, csupán helyet biztosítunk a tárolásukra addig, amíg felhasználásra nem kerülnek. A nagyobb kivitelezők a piac alakulását látva jó előre megvásároltak, akár egész évre előre, több ház megépítésére is elegendő téglamennyiséget, hogy biztosítani tudják a folyamatos munkavégzésüket” – avatott be a szakember.

Dalos András azt ajánlja, hogy aki az idei évben építkezésbe kezdene, de még nem gondoskodott az építőanyagról, ne halogassa, mert a jelenlegi helyzetben a most megrendelt téglára is csak hónapokkal később lehet számítani.

 

Vannak más alternatívák!

A köztudatban az terjedt el, hogy lakóházak építésére a Wienerberger Porotherm téglája a legmegfelelőbb, azonban léteznek olyan falazóanyag megoldások, amelyek alkalmasak a kiváltására. Ilyen például a Leier tégla, az Ytong falazóelem, a Silka mészhomok tégla vagy éppen a Bakonytherm falazótéglái.

„Építőanyag-forgalmazóként felelősségünknek érezzük, hogy szakmai tapasztalatainkkal segítsünk a hozzánk forduló embereknek az eligazodásban. A honlapunkon kialakítottunk egy olyan felületet, ahol a szükséges paraméterek megadása mellett igyekszünk megtalálni számukra a legoptimálisabb megoldást” – ismertette a Dalos Tüzép Építőanyag-kereskedés tulajdonos ügyvezetője.

Régen az asszonyok maguk készítették a család kenyerét. A szokás a pandémia alatt vált újra a mindennapok részévé, amikor jutott elég idő arra, hogy a kenyeret jól bedagasszuk és várjuk, hogy megkeljen. Most egy olyan kenyér receptet kínálunk, amely nem igényel dagasztást, csak kelesztést, és a végeredmény egy kívül roppanós, belül omlós házi kenyér.