Kékszalag: E-sailing bajnokságon szelhetik Balaton vizét

Több, mint hatszáz hajó startol el a júliusi Kékszalagon.

2021. július 1., 15:57

Szerző:

Az idei, 53. Kékszalag Nagydíjon is több mint hatszáz hajó részvételére számít július 22-én a Magyar Vitorlás Szövetség. A tradicionális Balaton-kerülő hajósversenyt legelőször 1934-ben rendezték meg, majd 2001-től megszakítás nélkül tartják. Lesznek programváltozások, de marad a balatonfüredi rajt és cél, valamint a légvonalban 155 kilométeres távolság.

„A háttérben nagyon sokan dolgoznak azért, hogy sikeres legyen a verseny. Azt sem szabad elfelejteni, hogy több mint ötszáz hajóról beszélünk, ami közel háromezer vitorlázót jelent, ennyi hajó egyidejű jelenléte a tavon már önmagában is rendkívül nagy esemény, különösen, ha versenyeznek egymással" – közölte Gerendy Zoltán, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

Holczhauser András, az MVSZ főtitkára elmondta, hogy változatlanul odafigyelnek a versenyzők és versenyrendezők egészségére, ezért számos óvintézkedést vezettek be. Idén 24 kategóriában hirdetnek győztest, sőt, idén először rendezik meg az E-Sailing bajnokságot. A résztvevőknek negyvennyolc órája van a Kékszalag távjának teljesítésére, új nyomkövetési rendszer lesz a versenyen. Ez az első olyan technikai megoldás, amely összeköttetésben áll az MVSZ versenyadminisztrációs rendszerével is, valamint képes valós idejű adatátadásra külső rendszerek számára.

(Kiemelt kép: Az 52. Kékszalag Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye Balatonkenese közelében 2020. július 30-án. Fotó: Varga György / MTI)