Horrorisztikus sérüléseket okoz a gyerekeknek a lenyelt gombelem

Nem egyszerűen elakadhatnak, a lefolyótisztóhoz hasonló égési sérülést okoznak. 

2022. július 17., 13:04

Szerző:

Nagy-Britanniában egyre gyakrabban van szükség műtéti beavatkozásra lenyelt gombelem miatt: a trend nem csak itt mutatkozik meg, az USA-ban hét év alatt meghússzorozódott ezeknek az eseteknek a száma – írja az Infostart.

"Óriási mértékben növekedett meg azoknak a gyerekeknek a száma, akiket gombelemek miatt szállítottak kórházba, és ott nagyműtéteket végeznek rajtuk. A pandémia alatt néhány korai tünetet, amelyet a gyerekek mutattak, például a fulladást, tévesen a koronavírus tünetének értelmeztek"

– mondta el Paolo De Coppi, a londoni Great Ormond Street Hospital sebésze a Sky News-nak.

A szakember figyelmezteti arra a szülőket, hogy a játékoktól hallókészülékeken át sokféle tárgyban megtalálható elemek vonzók a legkisebbek számára, mivel fényesek és beférnek a szájukba, lenyelés után pedig szinte azonnal károsítják a nyelőcsövet, de a légutakat is képesek megsérteni. "Ha a gombelem valahol a nyelőcsőben ragad, akár perforációt is okozhat a nyelőcső és a légutak között" – árulta el a sebész.

Emma Hammett, egy brit elsősegélyszervezet elnöke szerint

a nyállal érintkező gombelemből olyan anyagok válnak ki, mint a lefolyótisztítókban használatos vegyszerek. Ezek hatását jól illusztrálja az, amit egy nyers húsra tett gombelem véghez visz – a húsdarab 30 percen belül megperzselődik, egy órán belül megég, és körülbelül másfél órán belül már füst jön belőle.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

10:24

Ráérünk arra még! Ugye, milyen ismerős ez a kijelentés? A karácsonyi bevásárlással kapcsolatban ez egy rendszeresen felbukkanó reakció. Hiszen hol van az még? Minek ezt túlgondolni? Persze, idegeskedni nem kell, mert ez pont az ünnep lényegét veszi el. Na, de mi a nyugalom kulcsa? Az időben cselekvés! Ami pedig garantáltan nem egy héttel a Szenteste előtt következik be.

Klímaszorongás és COVID-félelem után itt az energiapara – F. Takács István pszichológus szerint teljesen természetes, hogy az emberek ilyen dolgoktól szoronganak és felvetik magukban azt is: mit tegyek, ha nem lesz benzin? A 168.hu a magyar társadalom jelenlegi mentális egészségéről beszélgetett a pszichológussal.

A szappanokat, amelyet régóta vagy a cél elérése érdekében hasznos eszköznek, vagy designos, ám valójában soha nem használt háziasszony ajándéknak tekintettek, hatékonynak tűnik abban a korszakban, amikor a pazarlás csökkentésére és az öngondoskodás minimalizására összpontosítunk.

Tompán ülünk a szobában, bambán bámulunk magunk elé, miközben izzadságcseppek csorognak az arcunkon. Kint tombol a kánikula, nem tudunk semmire sem figyelni, aztán laza mozdulattal kezünkbe vesszük a távirányítót, pár gombnyomás és duruzsolni kezd a klíma. Fellélegezhetünk.