3 dolog, amivel szinte senki nem számol a fürdőszoba felújítása során

A vizes helyiségek felújítása soha nem kis feladat. Amikor a fürdőszoba kerül terítékre, általában a járólap és a csempe kiválasztásával kezdjük, miközben elméletben kialakítjuk a helyiség elrendezését. Emellett általában nagy figyelmet fordítunk a tökéletes kád vagy a zuhanytálca, valamint a mosdókagyló és a csap felkutatására is. A lelkes – vagy éppen néha már inkább idegőrlő – válogatás és esztétikai tervezés mellett viszont akad néhány olyan szempont is, amivel sokan egyáltalán nem számolnak egy ilyen jellegű felújítás során.

2023. július 3., 06:00

Szerző:

A következőkben öt ilyen aspektust sorolunk fel – ha ezeket szem előtt tartjuk, amikor belekezdünk a nagy munkába, akkor sok meglepetés már nem fog érni minket!

B-terv

Egy fürdőszoba felújítása viszonylag sok időt vesz igénybe. Attól függően, hogy mennyire „alapos” munkát szeretnénk végeztetni, két héttől akár egy hónapig is terjedhet ez az időintervallum. Például, ha a csempét le kell veretni, mielőtt az új felkerül, az rengeteg plusz munkával jár, ám ha az alap jó minőségű, és arra is tud dolgozni a burkoló, akkor sok időt – és pénzt – spórolhatunk. Erre az időszakra pedig, ha egyfürdőszobás háztartásban élünk, mindenképp szükségünk lesz egy másik opcióra, ahol a napi tisztálkodást elvégezhetjük.

Bejelentkezhetünk például egy közelben élő rokonhoz, baráthoz, vagy ha jó viszonyt ápolunk velük, akkor a szomszédokhoz is. Ha a B-terv már megvan, akkor számoljunk azzal is, hogy a munkálatok az eredeti tervekhez képest elhúzódhatnak – és ezt jelezzük azoknak is, akiknek a fürdőjét átmenetileg használjuk!

Megéri az alapoktól kezdeni

Amikor belevetjük magunkat a tervezési-szervezési fázis közepébe, könnyen elfeledkezhetünk az olyan alapvető, és sokszor nagyon is szükséges, munkálatokról, amelyeket nem látunk. Ilyen például az elektromos, illetve a vízvezetékek felújítása. Ha már úgyis „szétverjük” az egész helyiséget, logikus és költségkímélő is, ha tervezünk ezekkel a munkálatokkal is.

Felkészülés a spórolásra

Egy fürdőszoba kialakítása nem olcsó mulatság, de ha körültkeintően választunk a felújítás során, akkor csökkenthetjük a költségeinket. Itt nem arra gondolunk, hogy mindenből az olcsóbb típust kell választani – sőt, ez hosszú távon gyakran többe kerül, mint ha megfizetnénk a minőséget. Inkább arra utalunk, hogy érdemes beleásni magunkat az energiatakarékos villanybojlerek, víztakarékos csapok és zuhanybetétek világába!

A villanybojler kiválasztásánál egyébként vegyük figyelembe, hogy nekünk, egyénre szabva mekkora űrtartalmú típusra van szükségünk és hogy annak milyen hosszú a felfűtési ideje – ez is sokat számíthat a havi költségek terén.

Ha ezeket a szempontokat egytől egyig szem előtt tartjuk a tervezési fázistól a kialakítás végéig, akkor nemcsak hogy sok stressztől és fejfájástól kímélhetjük meg magunkat, de egy korszerűbb, hatékonyabb és takarékosabb fürdőszobát is kapunk, ami hosszú éveken át kiszolgálja majd az igényeinket.

(x)

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a kedvenc rózsánkat vagy gyümölcsfánkat ellepik a levéltetvek. Mutatunk néhány házi praktikát, amellyel vegyszermentesen mondhatunk búcsút a hívatlan vendégeknek, és megfejtjük az örök kérdést is, hogy vajon a hangyák ludasak-e abban, ha tetves egy növény.

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.