Húsz év elteltével is varázslatos a Harry Potter világa

Épp csak egy nagy hiányzója van a nagy jubileumi találkozónak: az író, aki megálmodta a varázsvilágot.

2022. január 4., 10:00

Szerző:

Minden évtizednek megvan a maga filmes kuriózuma: ami napjainkban a Marvel Filmes Univerzum, az a kétezres években még a Gyűrűk ura és a Harry Potter volt. Mint ismeretes, mindkét filmsorozat könyvadaptációként látott napvilágot, a szakmai sikerek és elismerések mellett azonban talán a legnagyobb eredménye az volt ezeknek az alkotásoknak, hogy egy komplett generációt tudtak rávenni arra, amire a közoktatásnak nem sikerült: hogy a fiatalok könyvet ragadjanak a kezükbe. A Harry Potter világát övező őrület pedig napjainkban sem csillapodik, gondoljunk csak a Legendás állatok filmekre, amelyek még a 2020-as években is próbálják életben tartani azt a lángot, amelyet J. K. Rowling varázsvilága lobbantott fel megannyi fiatal szívében, több mint két évtizede.

A könyvek mellett természetesen a filmeknek is hatalmas sikere volt: tíz éven és nyolc filmen keresztül követhették a nézők Ron, Hermione és Harry kalandjait, és a sötét nagyúr, Lord Voldemort felemelkedését, valamint bukását. Január elsején, az első film huszadik évfordulójára emlékezve nagyszabású osztálytalálkozót szervezett az HBO, ahol a filmek főbb szereplői, háttéremberei is szerepet kaptak, és felidézték a legérdekesebb forgatásos történeteket, no meg persze háttérinfókat csepegtettek a nézőknek.

Azonban a kicsit több mint másfél órás visszaemlékezésből fájóan hiányzik J. K. Rowling, a történet írója, akit a hírek szerint azért nem hívtak meg az eseményre, mert az elmúlt időszakban több olyan közösségi médiás posztot is közzétett, amelyben a mainstream sajtó által transzfóbnak aposztrofált gondolatokat osztott meg. Ezzel szemben viszont olyan hírek is keringenek, mely szerint maga Rowling nem kért a visszatérésből, és képviselőin keresztül azt jelezte, hogy a korábbi interjúinak részleteinél többet nem kíván hozzátenni a Harry Potter történetéhez.

Akárhogy is, kiáltó űrt hagy maga után a sorozat szerzőjének hiányzása, mivel nála jobban egyetlen rendező vagy színész sem tud beszélni a világról.

Főleg úgy, hogy egy tényleges modern kori sikertörténet van a Harry Potter mögött. Az írónő ugyanis pénzhiányban, teljes kilátástalanságban kezdte el írni Harry Potter és a Roxfort mágikus világának történetét. Egy olyan történetet, ami rengeteg fiatalnak adott és ad a mai napig motivációt az élethez, és lökést az irodalom megértéséhez – még ha a könyv "csak" egy fiataloknak szóló, coming of age történet is. Rowling néhány mondatát ugyan bevágták a filmbe, egy korábbi interjúból, ez a pár másodperc közel sem adja vissza azt a diskurzust, amit sok rajongó szívesen látott volna: vagyis, hogy Rowling a három főszereplőt alakító színészekkel, Daniel Radcliffel, Emma Watsonnal és Rupert Grinttel idézi fel az egy évtizedes, közös kalandjukat.


Fotó: HBO

Mire ez a nagy összejövetelhullám?

Az HBO az elmúlt évben ráérzett, hogy a nosztalgia meglovagolásával bizony busás profitot tud bezsebelni. A tavaly májusban megjelent Jóbáratok: Újra együtt ugyanis a hibái ellenére is hatalmasat ment, több millióan nézték meg Monica, Phoebe, Rachel, Joey, Chandler és Ross találkozását. A Harry Potter: Visszatérés Roxfortba viszont szerencsére tanult az előző reunion hibáiból, és nem az volt a célja, hogy feleslegesen teletömködje a filmet modern hollywoodi hírességekkel, hanem hogy számos olyan történetet elmeséljen, amelyről talán még a legfanatikusabb rajongók sem tudtak.

Az osztálytalálkozón ugyanis a három főszereplő mellett a kisebb szerepeket játszó színészek ugyanúgy helyet kaptak, mint a sorozatban résztvevő, túlzás nélkül élő legendának számító színészek. Az Oscar-díjas Gary Oldman mellett a Voldemortot megformáló Ralph Fiennes és a Bellatrix Lestranget játszó Helena Bonham Carter is tiszteletét tette. 

A szimpla sztorizgatáson túl azonban komolyabb témák is szóba kerültek. Szó esett például a gyerekszínészeket érintő nehézségekről is, amelyet az elképzelhetetlen méretű hírnév jelentett számukra.

Ezekből a beszélgetésekből derült ki például, hogy a Harry Pottert később megformáló Daniel Radcliffe sokáig úgy tűnt, nem fogja elvállalni a szerepet, szülei ugyanis féltek attól, hogyan hat majd gyermekükre a hírnév és az azzal járó felelősség. A Hermionét életre keltő Emma Watson pedig az ötödik rész előtt komolyan elgondolkodott azon, hogy otthagyja a sorozatot, szülői támogatás hiányában ugyanis szinte egyedül csinálta végig a forgatások évtizedét. De persze a színészek között kialakult barátságokról és románcokról is hallhattunk eddig nem ismert információkat. 

A Harry Potter történetének alakulásának autentikus érzéséhez az is hozzáadott, hogy ahogy a karakterek, úgy az őket játszó színészek is azonos fejlődésen estek át. A negyedik részben, ahol a történet szerint az első szerelmek kibontakoznak, és az egész Roxfort a Trimágus kupát megelőző táncest lázában ég, a színészek is épp a hormonokkal túlfűtött tinédzserek időszakát élték, ami még inkább életszerűvé tette a színészi játékot. Ezt követően azonban, ahogy sötétebbre vált a történet, a színészek is egyre inkább felnőttként tudtak az előttük álló feladatokra tekinteni, mint korábban.

Megérte ezért összecsődíteni a színészeket?

A három főszereplő beszélgetései szívmelengetőek, és viccesek lesznek, főleg azok számára, akik a sorozattal együtt nőnek fel. Ugyanis az átlag ember el sem tudja képzelni, hogy ezek a gyerekek mit élhettek át a forgatás alatt. A Visszatérés Roxfortba képet ad arról, hogy viselkedtek az elismert rendezők és színészek a gyerekekkel, és hogyan lett egy csapat amatőrből, vagy épp kezdő színészből a modern filmtörténet egyik legnagyobb franchise-ának szereplőgárdája. A nyolc rész és tíz év forgatás utáni búcsú pillanatairól készült felvételek pedig sokak számára megható lesz. 

Az ilyen, és ehhez hasonló pillanatok miatt azt lehet mondani, hogy a rajongóknak nagy élmény lesz végignézni a közel kétórás dokufilmet, amelyben korai felvételeken túl érdekes háttérinformációkat is megtudhatnak a varázsvilágról. Amelyen egyébként egy komplett generáció cseperedett fel, és ki tudja, hogy mennyi fog még. Habár J. K. Rowling hiánya kicsit rányomja a bélyegét a Harry Potter: Visszatérés Roxfortbanra, a Jóbarátok újrázásához képest minőségi a javulás.

A Harry Potter 20. évforduló: Visszatérés Roxfortba az HBO GO oldalán tekinthető meg.

(Kiemelt képünk forrása: HBO)

 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.