A koplalás visszafordíthatatlan károkat okoz

A koplalás visszafordíthatatlan károkat okoz – erről beszélt Péntek Enikő fittness prezenter, a Zona brand tulajdonosa a Jazzy rádióban.

2024. április 29., 12:50

Szerző:

A koplalás egyáltalán nem biztos, hogy a legmegfelelőbb módszer arra, hogy a strandszezonra elérjük az áhított súlyt. Péntek Enikő fittness prezenter a Jazzy rádió Business Class műsorában arról beszélt, hogy koplalás a szervezet számára szélsőséges működési mód, gyakorlatilag stresszt okoz a szervezetnek, üss vagy fuss reakciót képez le, és emiatt elkezd a test raktározni, hiszen túlélő üzemmódba vált.

„Pont ez a stresszhormon, ez az üss vagy fuss, ez pont egy olyat vált ki a szervezetből, hogy a glikogén raktárakból glükóz kerül a vérbe, és ha ez tartós stresszt jelent a szervezet számára, akkor megnövekedhet a vércukorszintünk, akár egy inzulinrezisztencia is kialakulhat, hormonális zavarok. Tehát itt igazából nagyon nagy problémát okozhat az, hogyha nagyon koplalunk, és a túledzés irányába megyünk el. Szokták mondani, hogy a beach body az már szeptemberben indul... nem,

a beach body az egy életforma. De ez olyan csúnya szó egyébként, mert nem is ez a lényeg, hanem egy egészséges fitt testet fenntartani, az egy életforma, a szokások rendszere” 

– mutat rá Péntek Enikő.

A magyar konyha köztudottan zsíros ételekből áll, és sajnos hazánkban is egyre nagyobb problémát okoz az elhízás. Péntek Enikő szerint a kettő között szoros összefüggés van, a szakember szerint fontos lenne a megelőzésre odafigyelni, tehát nem a kialakult túlsúllyal megküzdeni, hanem olyan életmódot folytatni, hogy ne alakuljon ki fölösleg.

„Mindig jó, amikor az egészség, a sport, az divat lesz” – teszi hozzá az edző. „Az én testem is azonnal jelez, és én ennek amúgy örülök. Tehát azt lehet mondani, hogy ez azért van, mert 40 fölött vagyok, és rögtön jelzi a testem, hogyha valami nem oké, és ezt még 20 évesen mennyire szépen elbírtam, és nem volt hatása. Ez viszont egy tök jó dolog, mert magamra tudok hangolódni, és nem lépek ki az egészséges életmódból” – mondja Péntek.

Az egészségmegőrzés szempontjából az izommunka, az erősítés, a súlyzózás nagyon fontos az izmok miatt, és a csontritkulásnak a legjobb ellenszere a súlyzós edzés a szakember szerint. „Fenntart az ember egy állandó stresszhelyzetet, hogy széttolja az edzést, és közben koplal, vagy egy szélsőséges, egyoldalú diétát tart fenn, az nem jó folyamatokat indít el. Sokkal jobban pörögne az anyagcseréje, sokkal gazdaságosabb lenne ez a kalóriafelhasználás, hogyha megengedne magának egészséges verziót, mondjuk a szénhidrátból, és nem eliminálná egy az egyben a szénhidrátot” – hívja fel a figyelmet a fittness szakértő.

A teljes beszélgetés meghallgatható a Jazzy rádió honlapján.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

15:02

Amikor a fájdalom megjelenik, többnyire már olyan előrehaladott állapotban van a rák, hogy sokkal nagyobb erőfeszítést igényel a gyógyulás mind az orvosok, mind a betegséggel küzdő részéről. De mik azok a néma, árulkodó jelek, amikre érdemes odafigyelni?

A rákos betegségek jelentős része olyan kockázatokhoz köthető, mely tudatossággal megelőzhető, ilyen az elhízás, a fizikai aktivitás hiánya vagy a helytelen táplálkozás. Szerencsére nem túl bonyolult: ezeket a rákkeltő ételeket érdemes kerülni.