Így szabadulhat meg gyorsan és hatákonyan a hasi zsírtól

A zsigeri zsírok csökkentése nem egyszerű feladat, a hason és a derékon található zsírpárna a végsőkig ellenáll. Minél több zsírt raktározunk a belső szerveink között, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki nálunk szív- és érrendszeri betegség, agyvérzés (stroke), cukorbetegség, magas vérnyomás, daganatos betegség, terméketlenség, reflux, zsírmáj , epekövesség, légzési probléma vagy akár depresszió is. Mutatjuk, mit kell tennie, hogy megszabaduljon a hasi zsírpárnáktól.

2024. április 29., 12:37

Szerző:

A hasüregi, azaz zsigeri zsír (más néven vaszkuláris zsír) másképp viselkedik, mint a bőr alatti zsír. Eredeti célja, hogy védje a szívet, a májat, a veséket és a hasnyálmirigyet a külső behatások ellen. A hasi zsír helye a hasüregben van, az viszont már egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora „vastagságban” nyújt védőburkot a test számára. Az alma típusú alkatnak is nevezett elhízás nem csak esztétikai probléma! A hasüregi zsírok olyan molekulákat bocsátanak ki (stresszhormon, gyulladási faktorok), amelyek nagyban megnövelik a szív- és érrendszeri betegség, diabétesz, depresszió, demencia vagy daganatok kockázatát, éppen ezért a zsigeri zsír csökkentése megkerülhetetlen feladat! – hívja fel a figyelmet az anatur.hu.

Ha valóban elhatározta magát a zsigeri zsír eltüntetése mellett, akkor meg kell tudnia azt is, minek a hatására keletkezik. Így könnyebb elkerülni a rossz szokásokat és lemondani azokról az élelmiszerekről, amelyek a hasi zsír kialakulásáért felelősek

Így válhatunk meg hatékonyan a hasi zsírtól

A zsigeri zsír ellen nincs gyógyszer, viszont egy kis odafigyeléssel, életmódbeli változtatásokkal nagyon gyorsan megszabadulhat tőlük – sokkal gyorsabban, mint a bőr alatti zsírtól. A viszcelláris zsíroknak ugyanis aktívabb a keringésük, jobban reagálnak főleg a könnyű, aerob mozgásokra, mint a futás, úszás, kerékpározás. A táplálkozással hasonlóképp gyorsan csökkenthető a hasi zsírszint, ahogyan arra még kitérünk.

Ha a hasra hízás megszüntetése a cél, akkor fogadja meg ezt a tanácsot: aludjon eleget és csökkentse a stresszt. A túl sok stressz, az ülőmunka, az alvás- és mozgáshiány mind olyan stressz-faktorok a szervezetünk számára, amelyek kedveznek a hasi zsírpárnák kialakulásának. Lehet, hogy fiatalon még következmények nélkül éjszakázhatott, bulizhatott, de idő elteltével a szervezet hasi elhízással, zsigeri zsír szint növekedésével nyújtja be a számlát.

Zárja ki a táplálkozásából a tejet, bánjon óvatosan a sajtokkal is, mert magas a zsírtartalmuk, a zsíros vöröshús helyett keresse a sovány fehér húsokat, szárnyasokat és halat. Helyezzen nagyobb hangsúlyt a növényi fehérjékre! A kendermagból készült vegán fehérjeporral könnyen felszívódó, komplex fehérjéhez juthat, ami nem okoz puffadást és egyéb emésztési problémákat, könnyen beleilleszthető a diétába.

A zsírokat kémiai szerkezetük, a bennük lévő fő alkotórészek, a zsírsavak szerkezete alapján több csoportba oszthatjuk. Az ártalmas zsírsavak csoportjába soroljuk a telített- és a transzzsírokat (ezek felelnek a magas koleszterinszintért, az érelmeszesedésért és a daganatos betegségek kialakulásáért). Az élettanilag hasznosak csoportjába az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírsavakat ítéljük.

Az ember szervezete két zsírsavat (eszenciális zsírsavakat) nem képes előállítani, a linolénsavat (LA), amely egy omega-6 zsírsav, illetve az alfa-linolénsavat (ALA), mely egy omega-3 zsírsav. Rendkívül fontos mind a kettő: hormonokhoz hasonló vegyületekké prosztaglandinokká alakulnak a szervezetben, ezek minden sejtre, szervre hatással vannak! A két zsírsav bevitelének megfelelő mennyisége és aránya teremti meg azt az egyensúlyt, ami a szervezet megfelelő működését garantálja.

A hasi hízás megszüntetése nem lehetséges akkor sem, ha sok cukrot eszik, vagy óriási adag egyszerű szénhidráttal lakik jól. Ez ugyanis felhalmozódik, zsírrá alakul, raktározódik és növeli a hasi térfogatot.  A Glikémiás index (GI) azt méri, hogy egyes élelmiszerek milyen gyorsan emelik meg a vércukorszintet. Egy 1-100-ig terjedő skálát alkalmaznak, ahol a glükóz a 100-as értékű, vagyis a vércukorszintet a legmagasabb szintre emelő tápanyag. A skálán az 50 alatti egységeket nevezik alacsony glikémiás indexű táplálékoknak, az 50 felettieket pedig magasnak.

Ha meg akar szabadulni a zsigeri zsíroktól, alapszabály: kerülje a gyorsan felszívódó, finomított szénhidrátokat, a túl sok zsírt, és jelentősen növelje meg a rostbevitelt. A rostok hatására ugyanis egyenletesen szívódnak fel a tápanyagok, így nem raktározzuk el őket zsírok formájában. A zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék természetes rostjai elég jól kipucolják a beleket, és segítenek kiüríteni a zsigeri zsírok által termelt káros anyagokat, ami fontos lépés a hasi hízás megszüntetéséhez.

Ám ha nagy az egyensúlyvesztés, önmagában ennyi már nem elég.

Amit a BMI nem mutat meg

A BMI egy arányszám, ami a testmagasságunkhoz képest meglévő testtömeget mutatja meg, azt azonban nem különbözteti meg, hogy testsúlyt izom, csont, zsír vagy egyéb szövet alkotja-e. Ha otthon szeretnénk egy gyors mérést végezni, akkor érdemes megmérni a haskörfogatunkat: nőknél a 80-88, férfiaknál pedig a 94-102 centiméter feletti értékek jelezhetik a zsigeri zsír meglétét. Ha pedig nagyon pontosan szeretnénk látni, milyen a testünk összetétele, hol van izom, milyen a csontsűrűségünk, hol van víz, illetve hol bujkálhat a zsigeri zsír, akkor érdemes egy DEXA készülékkel végzett vizsgálaton részt vennünk, amely részletes képet ad a szervezetünkről.

A csökkentett energiatartalmú, mégis változatos étkezés nagyon fontos. Ezért ajánlott zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű illetve proteinben gazdag gabonaféléket, csökkentett zsírtartalmú tejterméket, sovány húst és olajos magvakat fogyasztani. Ilyen diéta mellett extra vitaminbevitel is ritkán szükséges (a D-vitamin kivételével). Ráadásul ez az étrend lényegében mindenféle betegség vagy ételintolerancia esetén tartósan alkalmazható - szükség esetén kisebb módosítással.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Bru-nO via Pixabay)