A helyes táplálkozás csökkenti az allergia tüneteit

Napjainkban nagyon sokan küzdenek allergiával, melynek tüneteit a megfelelő táplálkozással jelentős mértékben enyhíthetjük.

2024. április 29., 11:51

Szerző:

Napjainkban sokaknak okoz kellemetlenséget az allergia, ami az év szinte minden hónapjában kellemetlen tüneteket okozhat. Hozzáértők szerint ugyanakkor az allergia kockázatai csökkenthetők egészséges étrenddel, például teljes kiőrlésű gabonákkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel, fűszernövényekkel, gyógynövényekkel, halakkal, omega-3 zsírokkal, diófélékkel és magvakkal – áll a gyogyszernelkul.com cikkében. Eszerint nagyon lényeges, hogy elkerüljük a gyulladást keltő ételeket, beleértve a cukrokat, a finomított gabonákat, a transzzsírokat és a feldolgozott élelmiszereket.

Ha szeretnénk elkerülni az allergiát vagy csökkenteni a tüneteket, fogyasszunk elegendő C-vitamint, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A C-vitamin támogatja az immunrendszer működését, és csökkenti a szervezet által az allergén expozícióra válaszul termelt hisztamin mennyiségét. Kiváló C-vitamin-források: citrusfélék, paprika, bogyós gyümölcsök, zöld leveles zöldségek.

A csalán kvercetint és más flavonoidokat, valamint számos vitamint, köztük C-vitamint is tartalmaz. A kutatások szerint a csalán a gyulladáscsökkentő és az antihisztamin hatásával csökkenti a szezonális allergia tüneteit.

A bromelain egy olyan enzim, amely támogatja az emésztést, és gyulladáscsökkentő hatásokkal is bír. A kutatások szerint csökkentheti az allergia tüneteit és az időtartamát, javíthatja a légzést, és csökkentheti az orrban kialakult gyulladást is. Kvercetinnel együtt is fogyaszthatjuk, mert ez segíti a felszívódást. Sok bromelaint tartalmaz az ananász. A gyümölcs gazdag még más antioxidánsokban és immunerősítő vitaminokban, például C-vitaminban, amely szintén kiválóan enyhíti az allergia tüneteit.

Mivel immunsejtjeink mintegy 80%-a a bélben található, így prebiotikumokkal táplálhatjuk a bélrendszer jó baktériumait. Prebiotikumforrások: csicsóka, fokhagyma, vöröshagyma, spárga, póréhagyma.

Az eddigi tanulmányok azt mutatják, hogy a D-vitamin támogatja az immunrendszert. A tanulmányok leírása alapján az alacsony D-vitamin-szint és az allergia kialakulása között szoros összefüggés mutatható ki. A D-vitamin legjobb forrásai közé tartoznak a halak, a gomba és természetesen a napfény is, nemhiába nevezik ezt a vitamint napfényvitaminnak.

A fekete kömény hosszú múltra tekint vissza. Ez a gyógynövény antihisztamin, gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásai miatt csökkentheti a légúti allergia kellemetlen tüneteit.

Végül a bioflavonoidok is enyhíthetik az allergiás tüneteket, hiszen hízósejt-stabilizátorként működnek, ezzel csökkentve az allergénre reagáló sejtek számát. Az egyik legjobb bioflavonoid a kvercetin, melynek forrásai közé tartozik a tea, a vörösbor, az alma és a hagyma.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: cenczi / Pixabay)

Tegnap 15:02

Amikor a fájdalom megjelenik, többnyire már olyan előrehaladott állapotban van a rák, hogy sokkal nagyobb erőfeszítést igényel a gyógyulás mind az orvosok, mind a betegséggel küzdő részéről. De mik azok a néma, árulkodó jelek, amikre érdemes odafigyelni?

A rákos betegségek jelentős része olyan kockázatokhoz köthető, mely tudatossággal megelőzhető, ilyen az elhízás, a fizikai aktivitás hiánya vagy a helytelen táplálkozás. Szerencsére nem túl bonyolult: ezeket a rákkeltő ételeket érdemes kerülni.