Csak erkölcsi bizonyítvánnyal lehetne táboroztatni

Egy friss törvényjavaslat szerint csak erkölcsi bizonyítvánnyal lehetne ezentúl gyermektáborokban dolgozni. A Fidesz javaslata szerint az elvárás a középiskolás önkéntesekre, civilekre nézve is kötelező lenne.

2024. április 29., 10:49

Szerző:

Elengedhetetlen lesz az erkölcsi bizonyítvány annak a középiskolásnak, aki gyermektáborokban szeretne dolgozni a Fidesz-KDNP törvényjavaslata szerint. Az elvárás a középiskolás önkéntesekre, civilekre nézve is kötelező lesz – szúrta ki a Népszava a „gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” címet viselő, a múlt héten beterjesztett javaslatcsomagból.

Eszerint az önkéntesen segítő középiskolás diákoknak, főiskolai, egyetemi hallgatóknak is ki kell kérniük az erkölcsi bizonyítványt. Ezzel, mint azt magyarázzák, azt kell bizonyítania a jelentkezőnek, hogy nem ölt embert, nem követett el szexuális erőszakot, nem segített elő prostitúciót, illetve gyermekprostitúciót, magyarul nem köztörvényes bűnöző. A rendelkezés csak a köznevelési intézmény által szervezett táborokban az intézménnyel jogviszonyban álló személyekre nem vonatkozik, mert ott alapból is van ilyen kötelezettség – hívta fel a figyelmet a lap.

Azt nem tudni, hogy az egyébként a szociális és gyermekvédelmi szektorban elvárt erkölcsi bizonyítvány mellé kell-e további, táboroztatást megelőző erkölcsi bizonyítvány. A szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi majd, amely meg is tilthatja az adott személy részvételét a táborban, illetve a táboroztatóval szemben egyéb szankciókat is alkalmazhat, továbbá adatot igényelhet a bűnügyi nyilvántartási rendszerből.

„Ágyúval verébre” – így fogalmazott a lapnak Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke a javaslatcsomag kapcsán. Hozzátette, szerinte ezzel bedőlhet a táboroztatás, de legalábbis nehezebb lesz így majd önkénteseket toborozni. Kijelentette továbbá azt is, hogy sok táboroztatásban vett részt, de olyannal még nem találkozott, hogy önkéntesként résztvevő diákokat, hallgatókat, civileket ki kellett volna zárni, mert időközben kiderült, hogy letöltendő börtönbüntetés vár rájuk.

„Ez egy hülyeség, túltolja a Fidesz” – ezt már Kövér Péter, a természetközeli környezetben, 35 000 négyzetméteres farmon tábort szervező Kövér Ranch vezetője mondta a lapnak a kormány tervével kapcsolatban. A szakember elmondása szerint önkéntes középiskolás diákok, és nagycsaládos szülők dolgoznak nála, de soha semmilyen probléma nem merült fel, pedig eddig egyszer sem kért erkölcsi bizonyítványt. Ki kell szűrni a pedofilokat, de szerinte ennek nem az a megfélemlítés, és az állandó fenyegetettség a módja. Megjegyezte: a napokban több táboroztatóval beszélgetett arról, hogy már mindenki fél hozzáérni a gyerekekhez, „lassan a kis kezüket sem merjük megfogni”. Nem jó ez az irány.

(Kiemelt képünk forrása: pixabay.com)