Közel ezren tiltakoztak Debrecenben a CATL akkumulátorgyár ellen

Több százan tüntető vonult Mikepércsről Debrecen főterére szombaton, ezzel egyszerű üzenetet megfogalmazva: nem akarnak akkumulátorgyárat. A szervezőket nem politikai megfontolás vezérli: családjukat és környezetüket akarják megvédeni.

2023. január 28., 18:16

Szerző:

„Soha nem lesz akku tárgya édes népünk szép hazája” – írták a HVG helyi beszámolója szerint szombat délelőtt Mikepércsről Debrecenbe tartó tiltakozók transzparensei. A demonstrációt a Mikepércs közelében 3000 milliárd forintból, 220 hektáros területen épülő gigászi akkumulátorgyár ellen szervezték. A beruházást a kormány támogatásával indította egy kínai cég – írja a 24.hu.

A menet a kora délutáni órákban érkezett meg Debrecen főterére, a Kossuth térre. Több száz tüntető gyűlt itt össze. A Mérce élő közvetítésében Gyöngy-Tóth Enikő, a tüntetés mikepércsi szervezője felszólalásában arról beszélt, hogy a saját családjáért és a környezet védelméért áll ki, amit az akkumulátorgyár fenyeget. A megmozdulást elmondása szerint helybéli édesanyák egy csoportja szervezte, és nem politikai megfontolásból léptek, egyszerűen nem szeretnének akkumulátorgyárat. 

Bemutatták azokat a debreceni és mikepércsi családokat és gyerekeket, akiket ez a beruházás érint. A szónok kijelentette, hogy hatóságok hiába szajkózzák, hogy nem lesz baj, nem hisznek nekik. Kérte a jelenlévőket, hogy hagyják maguk mögött a rossz tapasztalataikat és a csetepatékat, ha meg akarják védeni azt, ami nekik a legfontosabb. 

„Nincsenek színek, nincsenek oldalak. Mindenkinek vannak emlékei, amit nem akar beszennyezni, de ha megépül ez a monstrum, akkor mi lesz ebből, mi marad? Lesz itt még búzamező, ahol arathatnak, iható víz, tavak, ahova horgászni járhatunk, erdő, ahol sétálhatunk? Mi lesz Debrecennel, ha elmennek innen az emberek? Nehézfém, vegyszer, oldószer lesz”

– mondta a főszervező, aki arra kérte az építkezésre ráhatással rendelkező döntéshozókat, hogy vegyék észre: az ország akkumulátorgyárakkal való beépítése pusztulást és pusztítást okoz.

(Kiemelt képünk: Képernyőfelvétel a Mérce élő közvetítéséből a debreceni akkumulátorgyár elleni tüntetésről 2023. január 28-án. Forrás: Mérce Facebook)

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.