LMP: a kormány óriásit hibázott a szolnoki akkumulátorgyár tervével is

Az LMP közleménye szerint a szolnoki akkumulátorgyár egészségre és környezetre is olyan veszélyes lenne, hogy inkább meg sem kellene épülnie.

2023. január 28., 11:45

Szerző:

Veszélyes és elhibázott a kormány terve, amely hazánkat akkumulátorgyártó nagyhatalommá tenné - hangoztatta Süveg Anna, az LMP szóvivője a Nem az akkumulátorgyárakra! - Szolnok nem állhat be a sorba! című sajtótájékoztatóján szombaton, Budapesten.

Úgy fogalmazott, ma már csak tévhit, hogy Magyarország vízben gazdag ország, mert „az Orbán-kormány 2010 óta szisztematikusan építi le a környezetvédelem intézményrendszerét, a víziközműveink pedig az összeomlás szélén állnak”.

Az LMP attól tart, hogy hamarosan Szolnokon is akkumulátorgyár létesül. Tóth Áron, az LMP Jász-Nagykun Szolnok megyei elnöke szerint legalábbis erre utal, hogy Szalai Ferenc, Szolnok fideszes polgármestere az ottani ipari park bővítésére készül.

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a helyieket nem tájékoztatták és nem kérdezték meg a tervekről - fogalmazott a sajtótájékoztatón Tóth Áron, aki jelezte: Szolnok vezetése éppen a napokban dönt arról, hogy a város átadja a víziközművét az államnak. Ez pedig szerinte "pont illeszkedne abba a tervbe", hogy egy akkumulátorgyár vízigényét ki tudják szolgálni.

Tóth Áron arra kérte Szalai Ferencet, nyilatkozzon egyértelműen: terveznek-e akkumulátorgyárat létesíteni Szolnokon, avagy sem. „A természetes kincsünket nem pazarolhatjuk el egy ilyen veszélyes beruházással” – mondta, hozzátéve: „az LMP mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Szolnok városa "ne álljon be a környezetpusztító sorba.”

A sajtótájékoztatón felidézték, hogy február 9-én tüntetést szervez az LMP Debrecenben az ottani veszélyesüzem-beruházás miatt, emellett a párt országos népszavazást is kezdeményezett már a témában, az önkormányzati képviselőik pedig olyan határozati javaslatokat nyújtanak be, amelyek arról szólnak, hogy a helyiek jóváhagyása nélkül ne lehessen ilyen jellegű üzemeket létrehozni.

(Kiemelt kép: a Civil Fórum Debrecen Egyesület közvélemény kutatást tart a kínai akkumulátorgyárról. 2022. november 25-én. Fotó: Civil Fórum Debrecen Egyesület Facebook)

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

2024. április 19., 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.