Üvegházhatású gáz kibocsátás: Üveg vs Repohár

Ötször nagyobb az üvegpohár karbonlábnyoma, mint a repoháré.

2023. június 15., 14:10

Szerző:

Az elmúlt hetekben több fórumon és híradásban is arról lehetett olvasni, hogy az eldobható műanyag poharakat a környezet megóvása érdekében nem az újrahasználható poharaknak, hanem az üvegpoharaknak kellene felváltaniuk. Hogy ez az elképzelés megállja-e a helyét, annak szeretett volna utánajárni a Cup Revolution, és felkérte a denkstattot, hogy vizsgálják meg a felvetést, és végezzenek el egy úgynevezett összehasonlító életciklus-elemzést. A vizsgálati tanulmány szerint a gyártás során több fajlagos nyersanyagot és energiát használnak fel az üvegpoharak esetében, ezért is ötször nagyobb a gyártásig felmerülő karbonlábnyomuk, vagyis az üvegházhatású gáz kibocsátásuk, mint a repoharaknak- írja közleményében a denkstatt.

Az üvegpoharak használatával kapcsolatosan számos ellenérv fogalmazódik meg, például szállítás során másodlagos csomagolásra van szükség, hogy ne sérüljön, továbbá strandokon, sporteseményeken és koncerteken nem biztonságos a használatuk.

Szintén az eldobható műanyag poharak alternatívájaként említik a PLA, azaz a lebomló poharakat a tanulmányban. A lebomlási folyamathoz ugyanakkor ipari komposztálási körülmények szükségesek, ahová Magyarországon nem igazán jutnak el a PLA poharak, így ezek az anyagok is többnyire a hulladéklerakó-telepeken végzik. A zöldszervezetek korábban is többször felhívták a döntéshozók figyelmét, hogy az eldobható csomagolóanyagokat nem más eldobható, hanem többször használható csomagolóanyagokkal kell kiváltani.

A tanulmány fontos megállapítása, hogy minden pohár- és doboztípus karbonlábnyomának legjelentősebb hányada a gyártáshoz kapcsolódik, ezt követi a szállítási-, illetve az újrahasználhatók esetében a mosogatás környezeti terhe.

(Kiemelt képünkön: repoharakkal zsonglőrködő fiatal a 27. Sziget fesztiválon 2019. augusztus 9-én. MTI/Mónus Márton)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.