Ausztrál tudósok állítják, hogy két gombatörzs lebontja a műanyagot 140 nap alatt

A két gombaképes arra, ami alapesetben több száz év alatt történik meg. 

2023. április 18., 19:08

Szerző:

A műanyagszennyezés harmadát adó polipropilént 140 nap alatt képes lebontani két gombatörzs ausztrál tudósok szerint, írja a hvg.hu.  Ezek a műanyagok alapesetben maguktól csak több száz év alatt bomlanak le.

Az Aspergillus terreus és az Engyodontium album nevű gombafajok képesek együtt lebontani a polipropilént. Polipropilénből készülnek a palackok kupakjai, valamint az ételhordók, ami a műanyagszennyezés egyharmadát teszik ki.  

A laboratóriumban végzett kísérletek alapján a két gomba együttesen le tudja bontani a polipropilén granulátumait (szemcséit), valamint vékony rétegeit. Sőt, az alumíniummal borított polipropilén burkolattal is meg tudtak birkózni.

A kutatók számára is kérdéses, hogy miként tudták „megemészteni” a gombák a műanyagot. Úgy sejtik, hogy a műanyagot egyszerűbb molekulákra bontják, amiket már tudnak hasznosítani. Ennek megértése további kutatómunkát igényel. 

A gombák bevetése előtt szükséges a műanyag gyengítése. Ez történhet UV-fénnyel, hővel, vagy valamilyen kémiai anyaggal. Ez a lépés utánozza azokat a környezeti feltételeket, amelyek ahhoz kellenek, hogy a gombák megkezdjék a lebontást, és hatékonyabbá tegyék a folyamatot. A kutatók elmondták, hogy  módszerük skálázható, de ipari méretekhez még nem igazították hozzá.  

A kísérletekkel nem álltak meg, további fejlesztéseken dolgoznak, hogy még hatékonyabb és gyorsabb lehessen a gombás lebontási módszer.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jakub Porzyck NurPhoto via AFP)

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.