Nincs jól a szabadkai autóúton talált kisoroszlán

Úgy tűnik, még sosem evett húst.

2023. szeptember 28., 16:05

Szerző:

Továbbra is rossz állapotban van az oroszlánkölyök, amelyet a múlt héten találtak meg Szabadka környékén a Csantavérre vezető úton. Megtalálásakor kritikus állapotban volt a kisoroszlán. Állapota stabilizálódni látszik, de sokat kell pihennie hogy felépüljön. Egy kisebb ketrecbe helyezték, hogy a lehető legkevesebbet mozogjon – írja az SZMSZ

Az állatorvos értékelése szerint a kölyök valószínűleg nem kapott más táplálékot a tehéntejen kívül, ami nem megfelelő a vadmacskák etetésére. Az oroszlán hátulsó végtagjain sorvadtak az izmok, ami valószínűleg annak a következménye, hogy kisebb helyen tartózkodott, ahol nem tudott megfelelően mozogni. „Külső és belső élősködők fertőzték meg, a legyek beköpték” – mondta a palicsi állatkert munkatársa, kiemelve, hogy az oroszlán testhőmérséklete sokkal alacsonyabb volt, mint a vadmacskáknál megszokott, ezért melegítőket is kell alkalmazniuk. Mindezek mellett a röntgenfelvételek kimutatták, hogy a nőstényoroszlán bal lábán törött volt a combcsont, jobb lábán pedig részleges törés volt, így az érzéstelenítés veszélye ellenére meg is műtötték.

(Kiemelt képünkön: Kisoroszlán. Fotó: Zoo Palic Facebook oldala)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.