Megszámolták a hazánkban telelő erdei fülesbaglyokat, döbbenetes szám jött ki

Elkészült az erdei fülesbagoly egyedeinek hazai térképe a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület jóvoltából. Kiderült, hány éjjeli vadász tölti nálunk a telet.

2024. február 19., 14:50

Szerző:

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is elkészítette a Magyarországon telelő erdeifülesbagoly-csapatok országos felmérését. A beérkező adatok szerint január végén hazánkban megközelítőleg 12 ezer erdei fülesbagoly telelt – közölte az MME hétfőn az MTI-vel.

A közleményben felidézték, hogy idén is a lakosság és a média segítségét kérték a Magyarországon telelő erdeifülesbaglyok felméréséhez, amiben az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata, más civil szervezetek, óvodák és iskolák, összesen legalább 431 felmérő vett részt. Ennek köszönhetően Magyarország összes vármegyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok – hangsúlyozták.

Az eredmények szerint a számolás idején Magyarország legalább 638 településén, 1 035 helyszínen 11 629 erdei fülesbagoly telelt.

Mint írták, a megismételt számolásoknak köszönhetően évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le: az idei kapcsán az egyik legsokatmondóbb a baglyok által elpusztított kisrágcsálók kimagasló száma lehet. Figyelembe véve, hogy egy-egy erdei fülesbagolynak legalább napi átlag két és fél egér vagy mezeipocok-méretű zsákmányállatra van szüksége, a kicsivel több mint három téli hónap száznapos telelési időszakával számolva a baglyok 2 907 250 rágcsálót pusztítanak el a 2023/2024-as telelési időszakban.

 

Ennyi mezeipocok-méretű zsákmányállat össztömege (25 grammos egyedenkénti átlag testtömeggel számolva) mintegy 73 tonna. A gazdálkodóknak ennyi, mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről – hangsúlyozták az MME hétfői közleményében.

Az erdei fülesbagoly Magyarország leggyakoribb bagolyfaja. 2020-ban az év madarának választották. Rendszeresen fészkel hazánk területén, nem vonul, sőt inkább hozzánk repülnek a társaik. Télen ugyanis az állomány felszaporodik, mert északabbról is érkeznek egyedek. 

 

Erdei fülesbagoly mellett sirályszámlálást is tartott az egyesület

Az MME Vízimadár-védelmi Szakosztálya szervezésében januárban sor került a telelő sirálycsapatok országos felmérésére is. Több érdekes faj került elő, amelyek alapján érdekes képet kaphatunk a nagytestű sirályfajok országos eloszlásáról – tudatta az MME. 

Az ország 40 területe került bejárásra, melyek közül 16 szeméttelep volt.

Összesen 40 621 sirály került be a leltárba. A táblázatban felsoroltakon túl három „heinei” került elő három különböző szeméttelepen (Debrecen, Királyszentistván, Tiszafüred), kettő szibériai heringsirály (Larus fuscus heuglini) a csalai szeméttelepen, összesen négy kis sirály (Hydrocoloeus minutus) a Balatonon és a szegedi Fehér-tavon, valamint a már hosszú idő óta a Balatonon tartózkodó halászsirály (Ichthyaetus ichthyaetus) is.

(Kiemelt kép: Telelő erdei fülesbaglyok Kisújszálláson. Fotó: Orbán Zoltán / MME)

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.