VIT-től VIT-ig

Világifjúsági Találkozó, közkeletű nevén VIT. Nemzedékek számára, a vasfüggöny innenső oldalán, sokáig jószerével az egyetlen lehetőség kipillantani a nagyvilágba. Sztálin eminens német tanítványai kétszer is rendezhettek ilyen találkozót, 1973 nyarán volt a második, tíz évvel a berlini fal felhúzása után – sok keletnémet fiatal életében először akkor találkozhatott nyugatiakkal. Persze a párt és a Stasi oltalma alatt: a rend őrei a VIT előtt több ezer embert zártak börtönbe vagy a pszichiátriára, hogy senki ne zavarhassa meg száznegyven ország fiataljainak antiimperialista demonstrációját. HELTAI ANDRÁS idézi fel a VIT-ek történetét.

2013. augusztus 28., 19:34

Még az antifasiszta összefogás jegyében alakult meg 1945-ben Londonban a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség. Az elvileg mindenfajta világnézetet egyesítő szervezet rendezte a találkozókat, az elsőt 1947-ben Prágában, még a kommunista hatalomátvétel előtt. Az mindenesetre a tájékozottabbak előtt már akkor világos volt, hogy a DIVSZ-et – akárcsak egy sor más, a háború után, moszkvai sugallatra létrehozott nemzetközi szervezetet, közvetlenül vagy strómanjaik révén – a szovjetek irányítják s hasznosítják mindenkori világpolitikai céljaik érdekében.

Prágában még voltak igazi viták a demokraták és a nagy sztálinista többség között – például arról, helyes-e, ha Kelet-Európa elutasítja a Marshall-tervet. Prága után egy sor nem kommunista ifjúsági szövetség kilépett a DIVSZ-ből, amely immár egyértelműen Moszkva frontszervezete lett, így párizsi központját a francia hatóságok 1951-ben kiebrudalták. A szövetség akkor települt Budapestre, ahol – némileg meglepően – mindmáig működik, a hajdani üvegfalas rózsadombi irodapalotánál persze hasonlíthatatlanul szerényebb körülmények között.


A második VIT rendezésének megtisztelő feladata egyébként Rákosi Mátyás Magyarországának jutott, 1949 nyarán. Nyolcvankét ország vagy tízezer fiataljának nemcsak a gyarmati népek felszabadulását kellett követelnie, hanem Tito, a gaz áruló bukását is. 1951-ben Kelet-Berlin rendezhetett VIT–et, alig két évvel a szovjetek drámai berlini blokádja, NDK-polgárok további tömegeinek Nyugatra menekülése után. Nem volt éppen siker, hiszen sokan a változatlanul áruhiánnyal küzdő keleti oldalról átjártak jóllakni a gaz imperialisták által sebtében felállított nyugat-berlini ingyenkonyhákra. A szocdemek „provokációira” Erich Honecker, az FDJ, a pártállami ifjúsági szervezet főnöke is átküldte harcos ifjú kádereit Nyugat-Berlinbe, ahol azok még a rendőrökkel is összecsaptak.

Ilyesmi a kisebbik német állam fővárosában az 1973-as VIT-en nem történhetett meg. Annál is kevésbé, mivel már évtizede állt a fal, a rendszer kudarcának kőbe-vasba öntött bizonyítéka. Az őssztálinista Walter Ulbricht helyébe lépő Erich Honecker immár a „fejlett szocializmus” államát kívánta bemutatni. Feltöltötték a boltokat, a dolgozók hétszázalékos béremelést kaptak – a nyugalom többi feltételéről pedig a Stasi gondoskodott. Az állambiztonság 4300 e célra összevont munkatársát készítették fel gondosan a VIT-tel kapcsolatos feladatokra – különös tekintettel a nyugatiak mellett a tán még veszélyesebbnek ítélt lengyel és csehszlovák eretnekekre. Vagy 2300 személy a nagy békeünnep idejére őrizetbe került, nyolcszáz potenciális bajkeverőnek el kellett hagynia a fővárost – ötszázat pedig bevittek a pszichiátriára. Egyébként a részt vevő keletnémet fiatalok tízezrei is alapos képzésben részesültek, hogyan győzzék meg a vendégeket a szocialista rendszer felsőbbrendűségéről. Nagy viták persze nem voltak: mindössze nyolcszáz körül volt a nyugatnémet és nyugat-berlini részvevők száma, és a rendőrségi összegzés békés fesztiválról számolhatott be: csak huszonnégy vendéget kellett letartóztatni...

1953-ban Bukarestbe már Sztálin halála és a koreai háború lezárása után trombitáltak össze harmincezer fiatalt, hogy békét és barátságot hirdessenek. Akárcsak két évvel később Varsóban, majd 1957-ben Moszkvában, ahol az illetékes szervek – egy évvel ’56 után – különös gonddal őrizték-figyelték a magyar fiatalokat.

Merész újdonságnak számított, hogy 1959-ben először a tőkés világ egyik országában, a csak pár éve függetlenné – és semlegessé – vált Ausztriában hirdetett világtalálkozót a DIVSZ. A részvevők száma fele volt a korábbiaknak, de Bécsbe elmentek a szociáldemokratákon kívül nyugati konzervatív, liberális, vallásos ifjúsági szervezetek képviselői is. Nemigen tudni, mire vezettek a viták, hiszen a keleti tábor sajtója csak győzelmi jelentéseket közölt, a nyugati média pedig, beleértve az osztrákot, alig vett tudomást a rendezvényről. Annyi tény, hogy nem egy keleti fiatalnak megtetszett a másik világ, s ott maradt. 1962-ben mégis ismét a béke táborán kívül volt VIT – az erős szovjet befolyás alatt álló, ugyancsak semleges Finnország fővárosában, Hat év szünet után jobb híján (Algéria, illetve Ghána volt az eredeti terv) ismét hazai pályán, Szófiában volt találkozó. Ott a nyugati 68-asok összecsaptak a helyi biztonsági erőkkel, s még több gondot okoztak a velük érző jugoszlávok és csehszlovákok. Azután két héttel később az utóbbiak országát megszállták a baráti hadseregek...

A már említett, 1973-as kelet-berlini VIT után öt évvel minden korábbinál magasabb volt a részvevők útiköltsége, amit általában Moszkva és szövetségesei fizettek. Több mint 18 ezer fiatalt kellett a világ minden részéről Kubába juttatni. Majd teljes hét esztendő telt el, amíg ismét volt VIT – újra Moszkvában. Nem sok újat hozott, pedig az már érlelődött: néhány hónapja Mihail Gorbacsov volt a hatalom új ura.

Paradox módon a szovjet világrendszer felbomlásának évében, 1989-ben, utoljára éppen Phenjanba, Észak-Koreába vitték „a világ ifjúságát”, legalábbis vagy tízezer vállalkozó kedvűt. Ám aki azt gondolná, hogy a „béketábor” felbomlásával vége lett a VIT-ek történetének, nagyot téved. 1997-ben ismét Havanna várta ifjú híveit, 2001-ben a polgárháborús Algéria volt a házigazda, 2005-ben Hugo Chávez Venezuelája. S míg Észak-Afrikába csak néhány ezer baloldali fiatal utazott, az olajtól gazdag Caracas 17 ezret látott vendégül. Azaz mindmáig vannak tömegei ezeknek a mozgalmaknak, hiszen a 2010-es, pretoriai VIT-en is csaknem ennyien vettek részt, s nemcsak Fidel Castro küldött nekik üdvözletet, hanem a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus vezetői is. (Egyébként a kilencvenes években az ANC egyik volt politikusa állott a DIVSZ élén).

Dél-Afrikába utazva a DIVSZ vezetői a londoni Albert Hallt bejárva emlékeztek, hogy ott alakult meg szervezetük 65 éve – majd az októberi forradalom évfordulójának adóztak Marx londoni sírjánál. A pretoriai VIT zárónyilatkozata méretében, hangvételében ugyancsak a múltat idézi: elítél minden imperialista szervezetet, azok a listán a NATO mellett az EU, az IMF, a Világbank, a WTO, s bélyeget kap „a cionista Izrael” – de kárhoztatják az „imperialista Oroszországot” is.

Sokat tehát a szervezet 65 év alatt nem változott. Az is tény, hogy magyar és más fiatalok ezrei számára a találkozók élményt jelentettek, hogy sok fiatal művész mutathatta ott meg magát – mit sem sejtve, hogy a politika használja őket. A szélsőbal féligazságaival ma is jelen van a fiatalok között. Szervezik a következő találkozót, most decemberben lesz, az ecuadori Quitóban.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.