Utazás és egészség – erre érdemes figyelni

Az utazási medicina az orvostudomány egyik legfiatalabb gyakorlati ága, melyet a megnövekedett utazási kedv keltett életre, illetve az igény és a lehetőség, hogy egészségesen is érkezzünk haza – mondta a 168 Óra Praxis rovatának dr. Béres Zsuzsanna. A Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum járványügyi szakorvosa szerint bizonyos ismeretek sok kellemetlenségtől óvhatnak meg mindenkit egy távoli országban történő pihenés ideje alatt.

2013. december 4., 13:28

A rendelkezésre álló oltóanyagok rohamléptekkel fejlődnek, egyre több betegség válik általuk megelőzhetővé. Az alapoltások közé tartozik a hepatitis A- és B-, illetve a kombinált tetanuszoltás is, amelyek megléte utazástól függetlenül is javasolt.

Dr. Béres Zsuzsanna arra figyelmeztetett, hogy még a célországba érkezés előtt, már egy hosszú repülőút is kedvezhet a légúti vírusok terjedésének, ezért javasolt az influenza elleni oltás mindenki számára. A zsúfolt repülőterek – ahol sok ember tartózkodik együtt, zárt térben – ideális körülményeket biztosítanak sok kórokozó számára. A szakember felidézte, hogy 2003-ban egyetlen tünetmentes hordozótól 22 ember fertőződött SARS-vírussal egy repülőút alatt. Az eset komoly riadalmat okozott.

Az említetteken túl a tífusz elleni is gyakran tartozik a javasolt oltások közé.

A világon a legelterjedtebb, szúnyogok által terjesztett betegség a malária. A Föld lakosságának majdnem fele, mintegy 3,3 milliárd ember él olyan területen, ahol a kór jelen van. A maláriát terjesztő vérszívófajra jellemző, hogy alkonyattól egészen hajnalig aktív. Nagyobb városokban és kétezer méternél magasabban fekvő területeken nem jellemző ennek a szúnyogfajnak az előfordulása. A malária Afrika egyenlítői térségében fordul elő leggyakrabban, de jelen van Délkelet-Ázsiában, Dél-Amerikában is, jelenleg több mint száz ország mondható fertőzöttnek.

A rovar csípésekor apró, egysejtű élősködők (protozoonok) kerülnek a vérbe – ezek tehetők felelőssé a tünetek kialakulásáért. A maláriának több csoportja ismert, amelyek eltérő tüneteket okozhatnak és lappangási idejükben is különbözhetnek (amely hat hónaptól több évig terjedhet). A fertőzést követően előfordulhat láz, hasmenés, és influenzaszerű panaszok is felléphetnek.


Indulás előtt célszerű úti célunkat a malária kockázata szempontjából is megvizsgálni – mondta dr. Béres Zsuzsanna. A Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum szakorvosa arra figyelmeztetett, hogy vannak olyan területek, ahol a gyógyszeres megelőzés nélkül komoly kockázatnak tesszük ki magunkat.

A megfelelő hatóanyag tartalmú szúnyogriasztó használata elengedhetetlen, hiszen a szúnyogok nemcsak maláriát, hanem másfajta betegséget – például Dengue-lázat, WNV-t, sárgalázat – is okozhatnak. A malária megelőzésére korszerű gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek szedése akár egy nappal indulás előtt is elkezdhető.

A sárgaláz nevű betegséget is szúnyogok terjesztik, a betegséggel egyes afrikai és dél-amerikai országok a leginkább fertőzöttek. A sárgaláz elleni oltás megléte több államban is feltétele annak, hogy egyáltalán beléphessünk az adott ország területére. Az érintett országok listája – a helyi közegészségügyi hatósági előírásoknak megfelelően – időről időre változhat. Egyetlen sárgaláz elleni oltás 10 évre nyújt védelmet, az oltás meglétéről egy nemzetközileg elfogadott dokumentumot állítanak ki.

Minden évben érkeznek haza Magyarországra olyan beteg turisták, akiknél olyan kórképeket diagnosztizálnak, melyek mindössze egyetlen oltással megelőzhetőek lettek volna – hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára dr. Béres Zsuzsanna. Az optimális védelem kialakítása érdekében indulásunk előtt hat héttel érdemes a szakorvossal konzultálni, aki az utazás időtartamát és célállomását is figyelembe véve egyénre szabottan oltási tervet készít, segít felmérni egyes betegségek kockázatát az adott területen, és a megelőzéshez hasznos információkkal látja el az utazót.


Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Az életmód hajlamosít a rák kialakulására vagy a genetikai tényezők meghatározóbbak? Örökölhető-e a rákbetegség? A szakértők is nagyon körültekintően fogalmaznak a témában.