Terápia és telefon

Lehet-e vércukorszintet mérni okostelefonnal? Mikor vezetik be az e-receptet? Interaktívvá tehető-e az orvos-beteg kapcsolat? Orvosi jövőkutatók, egészségügyi blogok szerzői, cégvezetők beszélnek erről szeptember 29-én a Prezi előadótermében. A szervező a Fenntartható Magyar Egészségügyért Egyesület. Az alapítók és támogatók között olyan résztvevőket találunk, mint Meskó Bertalan orvosi jövőkutató vagy a Magyar Telekom.

2015. szeptember 29., 12:53

Dr. Bálint Botond, az egyesület szakmai vezetője szerint okostelefonon folytatott gyógyítás ma is létezik. Lényegesen javítja az önállóságot, a beteg önmenedzselési képességét, kiküszöbölve az orvos és betege közötti függő viszonyt, de segít a terápia pontos betartásában is.

– Ettől még nem lesz olcsóbb az egészségügy – mondja a 168 Órának Bálint Botond –, de nem mindegy, mire költjük majd a pénzt. Adminisztrációra, járulékos költségekre vagy gyógyításra. A vérnyomás- vagy a vércukorszintmérés például telefonon is lebonyolítható.

De vajon a technika nem személyteleníti el a gyógyítást? Bálint Botond úgy véli: ha célszerűen használjuk az eszközt, szorosabbá is tehető a kapcsolat. De ő maga fontosabbnak látja a digitális technikában rejlő olyan lehetőséget, mint az, hogy a beteg „megértheti önmagát”, pillanatnyi állapotát. Az egyesület évek óta hangoztatja: küszöbön áll a gyógyításban is a digitális forradalom.