Távoli bolygók szennyezését vizsgálva az élet nyomaira bukkanhatnak

Amerikai kutatók úgy vélik, hogy távoli bolygók szennyezésének nyomait vizsgálva a Földön kívüli élet jeleire bukkanhat az ember.

2014. július 25., 09:53

A csillagászok már képesek azonosítani, van-e a Naprendszeren kívüli planéták légkörében oxigén vagy metán, amelyet értelmes élet vagy mikrobák állíthattak elő – olvasható a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ tanulmányában.

Földön kívüli civilizációk másféle gázokat is kibocsáthatnak, például CFC-t (klór-fluor-karbon), ahogy az a Földön is történik – tették hozzá. Egy új amerikai űrteleszkóp, a James Webb segítségével a messzi planéták légkörének CFC-tartalmát is észlelni lehet. Az új, 8,7 milliárd dollárba (2000 milliárd forint) kerülő űreszközt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) 2018-ban tervezi az űrbe küldeni. A NASA szerint a távcső tízszer-százszor hatékonyabb lesz, mint elődje, a Hubble – számolt be róla a Híradó.hu.

Korlátai azonban a James Webbnek is vannak: a CFC szintjének tízszer olyan magasnak kell lennie, mint a földi koncentráció, hogy az űrteleszkóp érzékelni tudja. A CFC azonosításának másik feltétele, hogy a megfigyelt bolygó egy bizonyos típusú csillag, egy fehér törpe körül keringjen.

A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy ezzel a kutatási módszerrel az értelmes élet formáira lelhetnek, ám önmagát elpusztító civilizáció nyomait is felfedezhetik. Egyes szennyezőanyagok 50 ezer évig is megmaradnak a földi légkörben, mások ellenben egy évtized alatt eltűnnek. Az utóbbiak hiánya az eltűnt életre utalhat.

„El lehetne képzelni, hogy a földönkívülieknek sikerül bölcsen élniük, ám a sötétebb forgatókönyv alapján olyan dolgokat is felfedezhetünk, melyek arra hívnák fel a figyelmünket, hogy magunk sem vagyunk a saját bolygónk értelmes lakói” – következtetett Avi Loeb, a tanulmány egyik szerzője.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.