Szlovéniában is felbukkant a zikavírus

Az első, zikavírussal fertőzött beteget vették nyilvántartásba Szlovéniában – jelentette be csütörtökön Franc Strle, a ljubljanai Egyetemi Klinikai Központ munkatársa. Szlovéniában az elmúlt időszakban 35 ember vizsgáltak meg fertőzés gyanújával, és csak egy ember vérében mutattak ki zikavírust. Ő korábban Latin-Amerikában járt, írta az MTI.

2016. június 9., 16:57

A Közegészségügyi Intézet közleménye szerint az eset nem jelent közegészségügyi veszélyt.

A Slovenske novice című szlovén bulvárlap csütörtökön azt írta, hogy a zikavírussal fertőzött személy Jan Klobučar, a szlovén röplabda-válogatott tagja, akinek csapata tizennégy napja tért haza Brazíliából, ahol a riói olimpiára készült. Klobučar valóban rosszul érezte magát az edzőtábor után, meg is vizsgálták, de a leletei negatívak lettek. A szlovén lap állításait a röplabdaszövetség is cáfolta.

A szúnyogok által terjesztett zikavírus különösen a terhes nőkre veszélyes. A szlovén Közegészségügyi Intézet ezért a közelgő riói olimpiára figyelmeztetést adott ki, amelyben nem ajánlja a terhes nőknek, hogy a dél-amerikai országba utazzanak.

A zikavírus Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb, Európában csak az ezekből az országokból hazatérő turistáknál regisztrálták eddig a betegséget. Az elmúlt hónapokban a térségbeli országok közül megjelent a betegség Szlovákiában és Csehországban is. Az Európai Unió (EU) és a Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) országaiban eddig összességében hétszáz vírusfertőzöttet vettek nyilvántartásba.

Amerikai szakértők bizonyítottnak tartják, hogy a vírus mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra – írja az Index.

A kórokozó Afrikából származik, először az ugandai Zika erdőben egy terhes majomban azonosították 1947-ben, emberben pedig 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.