Szenzációs felfedezés

– Igen – állítja Mark Griffith botanikus és történész. Az általa talált 1598-as kiadású, The Herball című, növényekről szóló könyv borítóján nem mást látunk, mint a világhírű angol bárd, William Shakespeare – egyetlen eddig ismert – még életében készült portréját.

2015. május 26., 18:05

Szerző:

A Country Life című magazin az évszázad irodalmi felfedezésének tartja a The Herball című kiadvány címlapját.

A 16. században megjelent botanikuskönyvből összesen mintegy tíz példány maradt fenn. A borítóján látható metszet, amely egy harmincas éveiben járó, római öltözetben ábrázolt, bajuszos, szakállas, fején babérkoszorút viselő férfit ábrázol – Griffith bizonyítása alapján – William Shakespeare „virágzó férfikorában” készült arcmása.

Napjainkig csupán kettő igazoltan autentikus portréját ismerjük az angol drámaírónak, ám mindkettő 1616-ban bekövetkezett halála után készült. Az egyik a híres kopasz férfi a nagy, széles, fehér gallérral, amely az első, 1623-as fólióról származik. A másik egy emléktábla Shakespeare szülővárosának, Stratford-upon-Avon egyik templomában.

Ha Griffith jó nyomon halad és a rajzon valóban a harmincas évei elején járó Shakespeare-t látjuk, akkor a kép készültének idejében már megírta a III. Richárdot, a IV. Henriket, de még a Hamlet, az Othello, a Lear király és a Macbeth előtt állt, melyeket az 1600-as évek elejére datálnak.

A kép megfejtéséhez bonyolult Erzsébet-kori kódokat kellett megfejtenem – meséli a történész a The Guardiannak. Négy férfi látható a borítón, akikből hármat könnyű volt felismerni: John Gerard, a történész kutatásának fő tárgya, Rembert Dodoens, ismert flamand botanikus, valamint Erzsébet királynő kincstárnoka, Lord Burghley. Ám a negyedik alak több fejtörést, több munkát adott.

Számos nyomból, beleértve egy nyílhegyet, egy különös virágot, egy W betűt és egy, a korabeli arisztokrácia által kedvelt rejtvényt, Griffith arra a következtetésre jutott, hogy a képen látható férfi csakis Shakespeare lehet.

Természetesen a tudósnak nem sikerült mindenkit meggyőznie. Michael Dobson, a Birminghami Egyetem Shakespeare Intézetének igazgatója kételkedik, Jonathan Jones művészeti kritikus „jól hangzó ostobaságnak” nevezte a felfedezést.

Ám Griffith meggyőződése rendíthetetlen. – Nem feltételezésről van szó, nem arról, hogy ő lehet Shakespeare; ez algebra, matematikai egyenlet – nyilatkozta. Az értelmezés a nézőn múlik, vagy ahogy Shakespeare írta az Antonius és Kleopátrában:

„A természet titkos könyvét lapoztam, s értem kissé.”
(Fordította: Vas István)

Találkozzunk a

Facebookon is!

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.