Sosem látott égi jelenséget kaptak lencsevégre

Két csillag egyesülése okozott gamma-kitörést, ilyen eseményt még sosem tudtak megfigyelni a csillagászok.

2023. július 1., 08:17

Szerző:

A tudósoknak korábban nem sikerült megfigyelniük olyan gamma-kitörést, melyet két csillag egyesülése okozott volna, most azonban elkaptak egyet – írja a HVG a Nature Astronomy cikke alapján.

A holland Radboud Egyetem tudósai bebizonyították, hogy a csillagok egyesülése is okozhat gamma-kitöréseket. A tudósok egy 2019-es eseményt figyeltek meg a teleszkópok segítségével: ez volt a GRB 191019A, valamivel több mint egy percig tartott. A megfigyeléseknek köszönhetően sikerült megtalálniuk a forrást, ami egy ősi csillag magjától mintegy 100 fényévnyire lehetett.

A gamma-kitörések látszólag véletlenszerű helyekről érkező gammafelvillanások, melyek 10-20 milliszekundumtól néhány percig tartanak, és gyakran követi őket utófénylés nagyobb hullámhosszokon .

Andrew Levan, az egyetem tudósa szerint a kitörést nem egy csillag haláltusája, hanem két objektum egyesülése okozta. 

A kutatócsoport reméli, hogy a hasonló gamma-kitörések gravitációs hullámokat is vetnek, amiket detektálni lehet műszerekkel. A szakemberek abban bíznak, hogy ha sikerülne további adatokat gyűjteni ezekről a jelenségekről, akkor jobban megérthetnénk a gamma-kitöréseket.

(Képünk illusztráció. Svábhegyi Csillagvizsgáló. Fotó: Merész Márton)