Robotok és drónbiciklik

Az ősi boszorkányfőzetek és a dizájnerdrogok kapcsolata, robotok, drónbiciklik, holográfok és a Higgs-részecske: csak néhány program a szeptember 25-ei Kutatók Éjszakájából, amelyet az Európai Unió Marie Sklodowska-Curie programjának kezdeményezésére és támogatásával szerveznek. Aznap este a tudomány sokszor titokzatosnak tűnő világa megmutatja a szórakoztató oldalát; a látogatók különleges, máskor nem látogatható helyszínekre is bejuthatnak.

2015. szeptember 21., 21:46

– Az ingyenes rendezvénysorozaton Magyarországon csaknem 70 kutatóintézet, felsőoktatási intézmény és több száz kutató vesz részt. Az idei jubileumi, tizedik rendezvény egyik különlegessége a tízévesek konferenciája, melynek keretében gyerekek tartanak tudományos előadásokat – mondta a 168 Órának Grosschmid Péter, a Kutatók Éjszakája sajtófelelőse.

A programhoz kapcsolódó előzetes kerekasztal-beszélgetésen kiderült: a gyerekek pályaválasztását befolyásolja a média által megjelenített tudóskép, ami már nem a köpenyes, szakállas, szemüveges kémcsőtologató professzor sztereotípiája, hanem inkább a fiatal, lendületes, a modern technika vívmányait az emberiség szolgálatába állító szakemberé.

A Kutatók Éjszakája magyarországi szervezője a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., az RCISD Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont, a Hétfa Kutatóintézet és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat. Kiemelt partner az Ericsson Magyarország Kft. Olyan innovációkat is bemutatnak, mint például a műegyetemen kifejlesztett pneumatikus meghajtású jármű, vagy repülő tricopter, a FLIKE drónbicikli, amely jelenleg a világ egyik legnagyobb, polgári célokra használt drónja.