06:50 - 09:00

Jön: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Már haza is mehetett a kórházból az első beteg, akit a Richter-féle remdesivirrel kezeltek

2020. október 26., 13:20

Szerző:

Elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján létrehozott járványkórházat az a 75 éves koronavírusos beteg, akinek elsőként adták be a magyar gyártású remdesivir készítményt az intézményben - közölte a Semmelweis Egyetem.

Mint a Telex írja, a cukorbetegséggel küzdő páciens október 14-én súlyos állapotban, romló köhögése, nehézlégzése és tüdőgyulladása miatt került az egyetem klinikájára, ahol még aznap megkapta a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert. A betegnél úgynevezett kombinált terápiát alkalmaztak, vagyis a remdesivir mellett szteroidot, trombózis megelőzést és vitaminokat kapott, valamint nagy áramlású oxigénterápiában részesült. A kezelés hatására állapota jelentősen javult, így október 25-én kiengedték az osztályról, otthonában lábadozik.

Eddig 19 COVID-19 beteg kapta meg a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen.

A vírusszaporodást gátló, infúzióban adható remdesivir hatóanyagot kórházban fekvő, oxigénkezelést igénylő, súlyos állapotú betegek kaphatják, súlyos májkárosodás vagy jelentősen beszűkült vesefunkció esetében ugyanakkor nem adható.

A magyar gyártású remdesivirrel kapcsolatos klinikai vizsgálatok október közepén kezdődtek meg Magyarországon, a Richter által gyártott remdesivir október 22-étől rendelkezik az FDA, vagyis az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerügyi Hivatala engedélyével is.

A Semmelweis Egyetem annak ellenére használja a remdesivirt, hogy a WHO egy hatalmas vizsgálat után alapvetően hatástalannak találta a szert koronavírusos betegeknél, bár a tanulmány, amire hivatkoztak még csak preprint, azaz még nem esett át azon a lektorálási folyamaton, amin a kész tanulmányoknak kötelező.