Rémhír a HIV-fertőzött narancs

Hamisak a HIV-fertőzött narancsokról szóló hírek – reagált egy netes riogatásra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Nébih szerint egy narancs akkor sem lenne fertőzőképes, ha a történet igaz lenne. De nem az.

2016. május 9., 10:47

Ismét felbukkant a HIV-fertőzött vérrel szennyezett narancs álhíre az interneten, de az információnak nincs valóságalapja, a kereskedelmi forgalomban kapható termékek biztonságosan fogyaszthatók – olvasható a Nébih közleményében.

A hivatal megemlíti, hogy „az első külföldi verziókban még csupán egyiptomi piacokon találtak 'c' vírussal fertőzött vért a narancsban. A fordítások során a származási ország kiegészült Algériával majd Líbiával, a megjelölt betegségeknél pedig felbukkant a hepatitis C, később pedig a HIV-fertőzés”.

A legújabb, narancsos változatban a ”hírhez" képet is mellékeltek. Ezen a Nébih szerint azonban egy olyan vérnarancs fajta látható, amelynek húsa csak foltokban pirosodik.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal egyeztetett szakvélemény alapján egy így szennyezett narancs nem is lenne fertőzőképes. A HIV-vírus rendkívül érzékeny, az emberi testen kívül hamar elpusztul, a narancsra jellemző savas közeg pedig kifejezetten kedvezőtlen a számára. Emellett egy külföldről beszállított, tűvel megszúrt termék még az országba érkezés előtt romlásnak indulna.

Korábban a Snopes szerint a tengerentúlon banánnal is terjedt egy hasonló rémmese, sőt, a Nébih szerint nemcsak gyümölcsökkel, hanem más élelmiszerekkel – például üdítőkkel, gyümölcskonzervekkel – kapcsolatban is jelentek meg hasonló álhírek.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.