Preinka sírt találtak Mario Vargas Llosa szülőháza alatt

Az inkák korát megelőző időszakból származó sírt találtak Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui író szülőháza alatt Arequipában.

2014. március 31., 19:43

A napokon át tartó vizsgálatok után a dél-amerikai ország kulturális minisztériuma megerősítette, hogy a maradványok a Churajón kultúra idejéből valók.

A 1,5 méter mély sír négy agyagedényt tartalmazott, ezek árulkodtak arról, hogy a maradványok a Churajón kultúrából származnak –

idéztea Peru this Week című portál Marco López régészt, aki elmondta: a helyi hatóságok vizsgálják a lehetőségét annak, hogy a sírt látogathatóvá tegyék a nagyközönség számára, akár csak virtuálisan is.

A Churajón az inkák előtti kultúra volt, amely a mai Arequipát kettészelő Chili folyó két partján alakult ki.

A sírra munkások találtak március 20-án a külvárosban, a Parra sugárúton álló épület alatt, amelynek második szintjén Mario Vargas Llosa született. A háznál azért folytak munkálatok, mert Arequipa vezetése úgy döntött, múzeummá alakítja az ingatlant. A Nobel-díjas író a tervek szerint április 14-én látogat el oda, de azt még nem tudni, hogy a régészeti felfedezés miként befolyásolja a múzeum sorsát.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.