Orosz tudósé a legtekintélyesebb matematikai díj

Jakov Szinaj, amerikai-orosz állampolgárságú matematikus nyerte az Abel-díjat 2014-ben – jelentette be szerdán a Norvég Tudományos Akadémia, írja az MTI.

2014. március 27., 06:13

A Niels Henrik Abel matematikusról elnevezett emlékalap 2002 óta díjazza a kiemelkedő tudományos eredményt elérő matematikusokat, ezt a díjat kapta meg 2012-ben Szemerédi Endre magyar matematikus is.

A 78 éves kutató és tanár a XX. század egyik legnagyobb hatású matematikusa. Az elismerést a dinamikai rendszerek és a matematikai fizika területén nyújtott eredményeiért ítélték neki. A díjat és a vele járó hatmillió koronát (224 millió forint) május 20-án, ünnepélyes keretek között veheti át a norvég trónörököstől.

Jakov Szinaj az amerikai Princeton Egyetemen és az Orosz Tudományos Akadémia Landau Elméleti Fizikai Intézetben tanít. Számos eredmény viseli a nevét, köztük a Kolmogorov–Szinaj-entrópia, a Szinaj–Bowen–Ruelle-operátor vagy a Pirogov–Szinaj-elmélet. Több mint 250 tudományos munkát írt.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.