Orbán stratégiája

2015. június 1., 09:14

A helyzet az, hogy megrögzött nézője, hallgatója lettem a „jobboldali” tévéknek, mert ott sokszor igen figyelemre méltó „titkokat” tudhat meg a nyájas „baloldali” polgár, aki a politika iránt komolyan érdeklődik, sőt Magyarországért aggódik. Az Echo Kiút című műsorából hónapokkal ezelőtt sok mindent megtudtam. A szereplők tanult, aktív közgazdászok voltak, elméleti szakemberek is. Név szerint: Boros Imre és dr. Bogár László. Megtudtam: 1998–2002 óta működik Orbán mögött egy ún. „Stratégiai Bizottság” (röviden: Str. B.), amely Orbán és a Fidesz számára hosszú távra határozza meg a kormány elvi, politikai stb. irányvonalát. Közölték, hogy már az első periódusban követte és megvalósította az általuk kidolgozott stratégiai programot. Ez történt a további években is. A 2010-es választásokra és periódusra is kidolgozták O. V. és kormánya számára a mostani és további időszakra a stratégiai célokat és tennivalókat. Ezt ismertette 2009-ben Kötcsén Orbán.

A 2010-ben kezdődő négy évre szóló programban – többek között – szerepel az, hogy 2018-ban nem lesznek választások, mert áttérnek az ötévenkénti nemzetgyűlési választásokra. 2020-ban lesz a trianoni évforduló, és a stratégiai célok között szerepel, hogy ekkorra el kell érni a párizsi békeszerződés/diktátum felülvizsgálatát, és elérni eltörlését. Nem háború, hanem béke útján. Ennek érdekében létre kell hozni a magyar–lengyel tengelyt, és erre alapozva tárgyalni a környező országokkal. A két szakértő – közgazdász, Str. B.-tag – úgy ítélte meg, hogy a szlovákoknál nem lesz gond, mert ők már leváltak a csehekről, Kárpát-Ukrajna is egyértelmű, ugyanígy a horvátok, akik mindig is békében éltek a Monarchiában Magyarországgal, tehát Fiume felé az út megnyílik. A Vajdaságról és Romániáról nem volt szó.

A beszélgetés annyira lenyűgözött, hogy a két ismétlést is meghallgattam, nehogy elfejtsem Orbán kormányának a következő öt (!) évére szóló stratégiai programját. Megnyugtatott, hogy közölték: a 2010–14-es időszakra kidolgozott stratégiát a kormány, Orbán Viktor bátor vezetésével, maradéktalanul végrehajtotta. És ez folytatódik, remélve a sikert.

Ez jutott eszembe, amikor a médiát figyelemmel követők némelyike kiakadt azon, hogy Orbán kormánya négy évét értékelő beszédét követte az öt évéről szóló beszámolója...

Strassenreiter Erzsébet, e-mail

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.