Napelemes napvirágok

Öt óriási napelemes viráglámpa világít Seattle központjában, a megújuló energiaforrások kreatív példájaként.

2014. szeptember 15., 11:06

A vidám formatervezés Dan Corson dizájner munkáját dicsérik, aki Seattle város egyik zöld programjának megbízásából készítette el a napelemes “napvirág” lámpákat, hogy bemutassa a megújuló energiaforrások felhasználásának kreatív módjait – írja az

Impress Magazin.

Csak mozgásra kapcsolnak be

A „napvirágok” nappal elnyelik a napfényt, éjszaka pedig speciális LED izzók segítségével kibocsájtják magukból. Minden virágba mozgásérzékelőket is beépítettek, így csak akkor kapcsolnak be, ha arra jár valaki.

Az energiatakarékosság szempontjait is figyelembe véve a lámpák nem égnek folyamatosan, csak akkor kapcsolnak be, ha szükség van rájuk.

Nappal töltekeznek

A virágok napközben színes látványosságként díszelegnek a parkban, miközben töltekeznek, éjszaka pedig különféle színben pompáznak, ahogy a rendszer visszatáplálja az energiát az elektromos hálózatba. Az interaktív viráglámpák az éjszakai sötétben egy folyamatosan változó kompozícióvá változnak.

A környezetbarát virágok nemcsak energiatakarékos lámpaként funkcionálnak, hanem még különféle hangokat is kiadnak, amikor elhalad alattuk valaki. Akár mozgás hatására zenét is komponálhatnak a járókelők, ahogy véletlenszerűen elindul egy harmónia.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.