Megnyílik a világ első napelemből épített útja

Amszterdam két külvárosi övezetét köti össze az a forgalmas bicikliút, amelyet a tervek szerint november 12-én adnak át a forgalomnak.

2014. november 8., 08:15

Ez lesz a világ első közútja amelybe napelemeket ágyaztak – persze nem teljes hosszában, azt még a jómódú Hollandia sem tudná finanszírozni. Az útnak csak egy 70 méteres szakasza lesz napelemes. A költségek így is 3 millió euróra (926 millió forintra) rúgnak, amelyet nagyrészt a helyi önkormányzat finanszírozott – írja a

Guardian.

Az útszakasz betonelemekbe ágyazott kristályos szilikon-napelemekből épül meg – a napelemeket strapabíró, hőkezelt üveggel fedik le.

Az útszakaszt enyhe szögben megdöntve építik, és egy speciális védőréteget is kap, így szeretnék garantálni, hogy az időjárási viszonyoktól függetlenül lehetőleg mindig tiszta maradjon, és a lehető legtöbb napfényt nyelje el.

A tervek szerint a 70 méteres útszakaszt 2016-ban 100 méter hosszúra bővítik – a napelemek ekkorra annyi energiát fognak termelni, hogy három átlagos holland háztartást teljesen ellátnak majd elektromos árammal.

Az ilyen alternatív lehetőségek hosszú távon valószínűleg fedezni tudják majd az emberiség növekvő energiaigényét. Egyes számítások szerint ha az Egyesült Államok teljes úthálózatát a holland példához hasonló napelemes technológiára cserélnék, akkor az ország a felhasznált energiamennyiségének a háromszorosát termelné meg, és 75%-kal csökkentené a üvegházhatású gázok kibocsájtását.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.