Már kígyó nélkül is készül ellenméreg

Hagyományosan a kígyó saját mérgéből készítik el a marás ellenszerét, a mesterséges ellenszérumok most ígéretesen teljesítettek az első teszteken.

2016. április 20., 06:22

Ha egy mérges kígyó megmar valakit, gyakran percei, órái vannak csak hátra ellenszer nélkül. Évente kilencvenezer ember hal meg világszerte kígyómarás miatt, sokan szegény, elszigetelt vidékeken – írja a

Híradó.hu.

Az ellenmérgeket más orvosságokhoz képest ritkán használják, kevés profitot hoznak, így gyártásukból több nagy gyógyszeripari cég is kiszállt.

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet tavaly szeptemberben veszélyhelyzetet hirdetett a kritikus ellenméreghiány miatt.

Erre válaszolva két brazíliai laboratóriumban is hozzáfogtak a szintetikus ellenmérgek fejlesztéséhez, amelyeket olcsón és korlátlan mennyiségben lehetne előállítani.

A Sao Paoló-i Paulo Lee Ho a korallkígyók marása ellen próbálja felvértezni a brazil vidéket.

Ezek a kígyók csak igen kis mennyiségű mérget termelnek és nehezen szaporodnak fogságban, ezért a hagyományos antiszérum készítése nehézkes.

Ho és kollégái a napokban jelentették be: egy rövid DNS-szakaszt szerkesztettek, amit egerekbe fecskendeztek, és azok szervezete a méreg ellen antitesteket kezdett el gyártani.

Egy másik brazil csapat Porto Velhóban a gödörkésarcú viperákra koncentrál; ők szintetikus antitestdarabokkal próbálják a védettséget kialakítani.

A szérumkészítés bevett módszere eközben alig változott valamit az elmúlt száz évben.

A kígyóméregből nyert kis mennyiségű proteinkivonatot fecskendeznek nagytestű emlősök, főként lovak szervezetébe, melyek antitesteket képeznek ellene. Az antitesteket tartalmazó plazmát adják ezután a megmart embereknek.

A szintetikus antitestekkel dolgozó Carla Fernandes molekuláris biológus szerint a módszerük azért is jó, mert a megmart emberek nem kapnának állati eredetű vérplazmát.

A mesterséges szer ráadásul gyorsabban hat, ezért a marás helyén nem halna el annyi szövet, mint általában.

Az eredmények reménnyel kecsegtetnek, de még van min fejleszteni a szakembereknek.

Paulo Lee Hónak a Nature magazinban közölt eredményei szerint a szintetikus DNS a kísérleti egerek 60 százalékát mentette meg a korallkígyó halálos mérgétől, míg a hagyományos ellenszerek szinte százszázalékosan teljesítenek.