Lélegzetelállítóan szép születésnapi fotót lőtt a Hubble

Ismét látványos felvételt tettek közzé az idén huszonhatodik évét ünneplő Hubble-űrteleszkóptól. Ennek birtokában a Buborék-ködöt először tudják egészében tanulmányozni.

2016. április 27., 13:50

1990. április 24-én, 26 éve indult missziójára a Hubble-űrteleszkóp a Discovery űrsikló fedélzetén – írja a

Híradó.hu. Ezen a napon, minden évben megfigyelési idejének egy kis szeletét előre kiválasztott csillagászati jelenségek lefényképezésére fordítja.

26. születésnapjára a csillagászok egy hatalmas, kozmikus „szappanbuborékot” választottak, amelyet egy szuperforró, masszív csillag fúj az űrbe. A Buborék-köd, avagy NGC 763 nyolc fényévnyire terül el a Kassziopeia konstellációban. Elsőként William Herschel figyelte meg 1787-ben, és nem ez az első alkalom, hogy a Hubble is felé fordítja szemét.

Hatalmas mérete miatt a korábbi fotók csak kisebb szeletkéit tárták fel, összességében kevésbé lenyűgöző hatást keltve. Most viszont az űrtávcső 3-as nagylátószögű kamerájának négy fényképéből állították elő a mozaikot, ennek birtokában először tanulmányozható az objektum egésze.

A teljes képpel megfigyelhető a szinte tökéletesen szimmetrikus burok, amiről a köd nevét kapta. A kép szívétől némileg balra látható, 10-20 naptömegű ragyogó csillagból áradó gáz, az úgynevezett csillagszél erőteljes áramlásának eredménye. A SAO 20575 csillagot övező hatalmas molekuláris felhő – amely egyébiránt intenzív ultraibolya-sugárzásában izzik – igyekszik megálljt parancsolni a buborék tágulásának.

Annak ellenére hogy a burok már most 10 fényév átmérőjű, folyamatosan növekszik a csillagszél állandó nyomásának hatására: jelenleg óránként több mint 100 ezer kilométert tesz meg.

A buborék szimmetriája mellett a képződmény egyik érdekessége, hogy a csillag nem a középpontban helyezkedik el. A csillagászok máig nem biztosak benne, miért ez a felállás és hogyan lehet ennek ellenére szinte tökéletesen kerek a buborék.

A Hubble kamerája idén februárban, a látható fény tartományában kapta lencsevégre a ködöt precedens nélküli élességgel. A kék szín oxigént, a zöld hidrogént, míg a vörös nitrogént jelez. Eme információk segédkezet nyújtanak a kutatóknak, hogy alaposabban megismerjék a komplex rendszer geometriáját és dinamikáját.