Körömlakkal a partidrogok ellen

A North Carolina-i Egyetem anyagtudományi és tervezési tanszékének négy hallgatója a világon elsőként megalkotta azt a speciális körömlakkot, amely a kábításra alkalmas randidrogok – Rohypnol, Xanax, GHB – italban lévő jelenlétére figyelmeztet.

2014. szeptember 26., 06:09

A nőknek könnyű dolguk van: ha gyanakodnak, az ujjukat csak a poharukba kell tenniük, megkeverniük az italt, és drog jelenléte esetén a lakk elszíneződik.

Az egyetemisták a még fejlesztés alatt álló szert Undercover Colorsra, azaz Fedett színekre keresztelték. Az angolban ezzel a jelzővel illetik a titkos ügynököket, beépített embereket és a kémeket. A diákok így utalnak arra, milyen is a titokban használható lakk. Jegyezzük le a nevüket is, mert úgy tűnik, nagy jövő áll Tyler Confrey-Maloney, Stephen Gray, Ankesh Madan és Tasso Von Windheim előtt.

„Társadalmunk nagy problémáin gondolkoztunk, így jutott eszünkbe a drogokkal végrehajtott szexuális erőszak. Mindannyian ismerünk olyan nőket, akiknek volt ilyen szörnyű élményük, ezért a megelőzésen kezdtünk el gondolkozni” – mondta a Daily Mailnek Ankesh Madan.

A diákok Fedett Színek nevű cége a nők elleni támadások megelőzésével reklámozza magát. A jövőben több olyan terméket is szeretnének piacra dobni, amelyek segítik a nőket a szexuális bántalmazás és zaklatás elkerülésében. Egy befektető már százezer dollárt szánt az üzletre, sőt a csapat egy állami vállalkozói pályázaton is nagyobb összeget nyert.