Kolosszális balszerencse: pusztított az aszteroida

A tengerszint emelkedése, a tűzhányók háborgása és több más tényező miatt legsebezhetőbb időszakukat élték a dinoszauruszok, amikor 66 millió évvel ezelőtt aszteroida ütközött a Földnek, és ez a kihalásukhoz vezetett – állapította meg egy nemzetközi kutatás.

2014. július 29., 12:18

Ha néhány millió évvel korábban vagy később csapódik a kisbolygó a Földbe, túlélhették volna a katasztrófát, így azonban „kolosszális balszerencséjük” volt – idézte a BBC hírportálja Steve Brusatte-t, az Edinburgh-i Egyetem kutatóját, a Biological Reviews című szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzőjét.

Nagy-Britanniából, Kanadából és az Egyesült Államokból 11 dinoszauruszszakértő gyűlt össze, hogy értékeljék az ősgyíkok 66 millió évvel ezelőtti kihalásáról újabban készült kutatásokat. Bizonyítékot találtak arra, hogy egyes fajok már a becsapódás előtt is hanyatlóban voltak. Az egyik fő kérdésük az volt, vajon kihaltak volna-e, ha az aszteroida nem ütközik a Földdel.

Arra volt bizonyíték, hogy egyes fajok már a katasztrófa előtt hanyatlóban voltak, mégis arra következtettek, hogy bár Észak-Amerika egyes növényevő dinoszauruszai már az aszteroida előtt kihalófélben lehettek, a hosszú távú hanyatlásukat ez nem támasztotta alá.

A szakértők úgy értékelték, a tengerek szintjének emelkedése és az erősödő vulkáni tevékenység igen meggyengítette a fajok nagy részét addigra, amikor a becsapódás történt – írja az MTI.

A dinoszauruszok kihalása tette lehetővé, hogy az emlősállatok – köztük a későbbi főemlősök – sokféle ága kialakuljon és evolúciójuk megkezdődjön. Brusatte szerint ha az aszteroida nem pont akkor csapódik a Földnek, ma a világot még mindig a dinoszauruszok uralhatnák.

„Ötmillió évvel az aszteroida előtt a dinoszauruszoknak több faja volt, gazdagabb élővilág vette őket körül, erősebb volt a táplálékláncuk, tehát nem lett volna egyszerű minden fajukat elsöpörni a Föld színéről. Ha viszont lett volna még pár millió évük, és a becsapódásig visszanyerték volna az erejüket, jobb eséllyel élték volna túl az ütközést” – hangsúlyozta a tudós.

Simon Conway Morris, a Cambridge-i Egyetem kutatója szerint azonban ha tömeges pusztulásuk nem következett volna be, akkor sem tartottak volna ki mostanáig.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.