Kémiaérmek a Kaukázusból

A 47. Nemzetközi Kémiai Diákolimpiát (IChO) az idén Azerbajdzsánban rendezték. A moszkvai Lomonoszov Egyetem helyi filiáléjában, Baku városában zajlott a verseny július 20. és 29. között. A versenyen 75 ország 290 diákja vett részt.

2015. augusztus 12., 10:57

A verseny szakmai részét az egyetem moszkvai oktatói, a programokat, szervezést az azeriek oldották meg. Az anyagi és emberi erőforrások bőséggel álltak rendelkezésre, hisz az esemény elnöke az egyetem rektora, Alijev elnök sógornője volt – olvasható az ELTE

honlapján.

A verseny mindkét fordulóját sajnos nagyon nagy terjedelem jellemezte, az elméletire sem, de a gyakorlati fordulóra különösen nem volt elegendő az ötórás idő senkinek.

A magyar csapat szigorúan kéthetes válogatóját és előkészítőjét az ELTE Kémiai Intézete végezte az EMMI megbízásából. A tág keretbe az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny és a Középiskolai Kémiai Lapok levelező versenyének legjobbjai kerültek be. A végső magyar csapat tagjai az idén a versenyfelkészülés időszakában részt tudtak venni a Nemzetközi Mengyelejev Diákolimpián, Jerevánban a Richter Gedeon Nyrt., a MOL Nyrt. és az EGIS Nyrt. támogatásával. Az ottani eredményük szintén megérdemli a nyilvánosságot.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.