Karikó Katalin szerint az omikron hozhatja el a járvány végét

Azért még korai bármit is kijelenteni a világhírű magyar kutató szerint.

2021. december 9., 08:18

Szerző:

Egyre többen mondják el a véleményüket a Dél-Afrikában azonosított, kezdetben komoly aggodalmat kiváltó omikron variánsról. A szupermutánsról Karikó Katalin világhírű magyar biokémikus is nyilatkozott a közrádióban. 

„Ha valóban úgy van, hogy kiszorítja az omikron a deltát, mert ragályosabb, de nem okoz súlyos betegséget, akkor nem kell aggódnunk, én nagyon optimista vagyok”

 – jelentette ki a Kossuth rádióban Karikó Katalin, írja az Index.  A Pfizer–BioNTech mRNS-vakcinájának kifejlesztője szerint még korai lenne kijelenteni, hogy a jelenleg használt vakcinák mekkora mértékben hatékonyak az omikronnal szemben. 

„A Dél-Afrikából érkező jelentések azt mutatják, hogy exponenciálisan nőtt a fertőzöttek száma, a betegek állapota viszont nem lett súlyosabb, mint a delta-variáns esetén. A kórházba kerülők többsége nem volt beoltva, akik bekerültek az intenzív osztályra, azoknak pedig más légúti betegségük is volt, de egyelőre kevés az adat. Ha jobban terjedne, de kevésbé lenne súlyos a betegség, az jó lenne, mert elérhetnénk a nyájimmunitást”

– jelentette ki a Széchenyi-díjas magyar tudós. 

(Kiemelt kép: A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. május 27-én. Fotó: Cseke Csilla / MTI)